Les vagues complicaran el retorn de les vacances de milers de persones que passaran per l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat els propers dies. Els passatgers que viatgin aquest divendres s’enduran la pitjor part perquè, segons Aena, serà el dia de més operacions de la setmana: hi ha programats uns 1.100 vols amb una oferta de 205.000 places.

Pel que fa a dissabte, s’enlairaran i aterraran al Prat uns 1.000 avions amb uns 190.000 seients oferts, mentre que diumenge, Aena té programats uns 1.065 vols amb una oferta de 202.000 places. No obstant això, cal restar a aquestes xifres els vols que aerolínies com Vueling o Iberia han decidit anul·lar arran de la vaga dels treballadors de terra d’Iberia.

Vaga del personal de terra d’Iberia

Els treballadors de terra d’Iberia aniran a la vaga aquest 30 i 31 d’agost, malgrat les sis reunions de mediació amb l’empresa. Tot i que la UGT, el sindicat majoritari al comitè, anunciés al migdia que l’aturada es desconvocava, finalment el personal de terra ha fet marxa enrere, manté l’aturada i acusa Iberia d’haver “trencat les negociacions”.

El principal escull entre el comitè i l’empresa és la creació d’una comissió de seguiment en què es pugui continuar negociant, fet que els treballadors consideren imprescindible. La UGT diu que l’empresa es nega a formar-ne part. Iberia, en un comunicat, mostra predisposició a seguir negociant i diu que no es pot crear la comissió de seguiment perquè implicaria vulnerar la llibertat sindical a l’excloure la resta de sindicats de participar-hi. UGT, però, nega en cap moment haver parlat de qui ha de participar en la comissió.

El Ministeri de Foment ha fixat els mateixos serveis mínims que en la darrera ocasió, que els sindicats van qualificar com “exagerats” i “excessius”:

  • 100 % vols a les Illes
  • 53 % vols internacionals i peninsulars
  • 32 % vols peninsulars en què el recorregut amb transport alternatiu sigui inferior a cinc hores

Vueling cancel·la 92 vols preventivament

Vueling és la companyia més afectada per la vaga del personal de terra d’Iberia. L’aerolínia ha cancel·lat 92 vols de manera preventiva per a divendres i dissabte, una mesura que afecta a uns 14.000 passatgers, segons dades de Vueling.

Iberia cancel·la un centenar de vols

Una altra de les empreses que patiran les conseqüències de la vaga del personal de terra d’Iberia serà la mateixa Iberia. La companyia ha anunciat que cancel·la 104 vols entre divendres i dissabte, a l’aeroport de Barcelona i a Barajas (Madrid). Concretament, al Prat se n’han cancel·lat sis.

Es manté la vaga controladors de seguretat

Els treballadors dels filtres de seguretat de l’aeroport segueixen en vaga indefinida des del 9 d’agost. L’aturada, però, no ha deixat incidències destacables, un fet que els treballadors atribueixen a suposades irregularitats de l’empresa, Trablisa, en el desenvolupament de la vaga.

Tercera vaga de Renfe aquest estiu

L’operació tornada per terra tampoc no serà plàcida. Els treballadors de Renfe, concretament el sindicat CGT, han convocat una aturada per a aquest divendres i dissabte. De fet, aquesta serà la tercera vaga convocada pels treballadors aquest estiu, ja van parar el 31 de juliol i el 14 d’agost.

Les aturades seran parcials en dos trams: de 12 a 16 h i de 20 h a 24 h. Els serveis mínims decretats pel Ministeri de Foment són els mateixos que en les últimes vegades:

  • 40 % Rodalies
  • 65 % Avant
  • 78 % llarga distància i AVE