Gir de timó. El personal de terra d’Iberia ha reculat i manté la vaga a l’aeroport del Prat per aquest divendres i dissabte 30 i 31 d’agost. Això després que la UGT anunciés, al migdia, que l’aturada es desconvocava. Al final, no han signat cap pacte perquè, segons el comitè de vaga, l’empresa hi ha posat traves. Han carregat durament contra l’aerolínia i també ho ha fet la Generalitat. Uns i altres han responsabilitzat la companyia “de trencar les negociacions“.

Els treballadors han denunciat que Iberia ha refusat l’acord per desconvocar la protesta prevista per a la tornada de les vacances d’estiu, que incloïa la creació d’una comissió de seguiment de la Generalitat -en tant que administració mediadora- a partir de la qual havia de fiscalitzar la transformació dels contractes laborals més precaris de la plantilla en d’altres de més estables.

Segons ha explicat el president del comitè d’empresa d’Iberia, Omar Minguillón, “les negociacions estan trencades, l’empresa ha mostrat una falta de respecte per als treballadors i les empreses per les quals treballem [Vueling]”, ha dit, i ha afegit que “la desconvocatòria estava sobre la taula, i no l’han volgut acceptar“.

Treball: “Algú, des de Madrid, ha decidit que aquest cap de setmana havia d’haver-hi vaga”

El secretari general de Treball, Josep Ginesta, també ha apuntat cap a Iberia: “Des de Barcelona, havíem resolt el problema, però sembla qu,e des de Madrid, hi ha qui ha decidit que aquest cap de setmana hi havia d’haver vaga“, ha dit. En aquest sentit, Ginesta ha destacat que “els treballadors han fet els deures aquesta nit després que, ahir, apel·léssim a la seva responsabilitat” per arribar a un acord i deixar enrere la vaga “.

Una situació que, segons ha lamentat, “l’altra part [la direcció d’Iberia] s’ha fet enrere i ha decidit trencar la negociació”. Així, el secretari general de Treball ha destacat que “ens fa dubtar de la seva voluntat de complir acords”, motiu pel qual, “la confiança entre les parts estan més allunyades”.

Immobilisme d’Iberia?

Després de sis reunions de mediació, quatre en els darrers dies, els treballadors insisteixen en què l’oferta de la companyia [feta en la reunió de dimarts i que aquest dimecres ha estat retirada] “no arriba ni a un 15 % de les necessitats que el comitè de vaga entén com a necessàries”. Recalquen que “la posició de la direcció de l’empresa és de no voler negociar“.

La negativa de desconvocar la vaga significarà l’afectació de la tornada de les vacances a unes 30.000 persones, que entre els dies 30 i 31 d’agost, afectarà més d’un centenar de vols a quasi el 100 % d’ocupació.