La polèmica sobre si es pot sortir o no de Barcelona durant la fase 1 de la desescalada ja ha quedat resolta. El Departament de Salut ha reiterat que no s’hi podia sortir perquè la ciutat era una regió sanitària independent de la resta del territori català. En canvi, el Butlletí Oficial de l’Estat parla d’una única regió sanitària de Barcelona formada per tres àrees: Metropolitana Nord, Metropolitana Sud i la capital catalana. La fase 1 només permet la mobilitat entre municipis d’una mateixa regió i, per tant, aparentment el BOE permetria sortir de la ciutat. Tot i això, fonts del Ministeri de Sanitat han confirmat a betevé que no es pot sortir de Barcelona.

La confusió ha estat servida aquests darrers dies, després que el BOE del 23 de maig estableixi Barcelona com una única regió sanitària. Des de Sanitat puntualitzen que a l’hora de regular la mobilitat entre territoris durant la desescalada és té en compte cadascuna de les zones sanitàries proposades per cada comunitat autònoma. En el cas de Catalunya, fonts del ministeri recorden que Salut va proposar dividir la regió de Barcelona en tres àrees i que cadascuna d’aquestes àrees és una “unitat territorial” de la qual no es pot sortir mentre duri la fase 1.

BOE 23 de maig regió sanitària de barcelona

“Bona connexió” per unificar la regió de Barcelona

Per tant, Barcelona és l’única gran ciutat d’Espanya que es troba aïllada de la resta del territori i de la qual els seus veïns no poden sortir en la fase 1 actual. Això, però, podria canviar aviat, ja que el Departament de Salut es planteja unificar les tres àrees de la regió metropolitana en una de sola. La consellera Alba Vergés ha explicat que en les darreres hores s’ha reunit amb diversos alcaldes per abordar la mobilitat entre municipis. Fonts de Salut confirmen que hi ha “bona connexió”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat que com a molt tard dilluns, 1 de juny ja es permeti moure’s per tota l’àrea metropolitana. Això seria possible amb la supressió de les tres regions de Barcelona proposades pel Departament de Salut i establir una única regió que englobi Barcelona ciutat, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud. Fonts de Sanitat expliquen que això “no es pot fer d’un dia per l’altre” i que cal el consens i l’autorització del Govern espanyol, ja que requereix una nova publicació al BOE.

Confusió a les xarxes socials

Tot plegat ha generat confusió entre els ciutadans, sobretot entre aquells que viuen a la frontera entre Barcelona i l’Hospitalet, per exemple. Un usuari explica que la vorera del davant de casa és una altra regió sanitària i que l’ha de creuar per agafar el metro.