ZBE Barcelona 2020 guia

La ciutat de Barcelona és una regió sanitària independent, tal com va proposar el Departament de Salut per al procés de desescalda i va acceptar després el Govern espanyol. Això vol dir que la capital de Catalunya està aïllada de la resta del territori i, per tant, ara els barcelonins no poden sortir de la ciutat si no és per anar a treballar o atendre persones amb necessitats. El pla de transició no permet la mobilitat entre províncies o regions sanitàries fins a la part final del desconfinament, però Salut no descarta fer canvis perquè la mobilitat entre Barcelona i les zones metropolitanes sigui possible abans del previst. En cas contrari, si aquest aspecte no es modifica, significaria que els barcelonins no podrien sortir de la ciutat fins a finals de juny o principis de juliol, al final de la desescalada, entre la fase 2 i la fase 3.

“Tot això ho estem treballant, pas a pas. Quan estigui treballat, podrem tenir una bona proposta“, ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, quan li han preguntat per aquesta qüestió. La titular del departament assegura que Generalitat i Ajuntament de Barcelona, així com altres actors de l’àrea metropolitana, fa dies que treballen per consensuar “aspectes de desconfinament” que es puguin aplicar els pròxims dies.

Una única regió a l’àrea metropolitana

La mobilitat entre municipis que formen part d’una mateixa província o regió es permet des de la fase 1. Per tant, una possibilitat és que Barcelona, la regió metropolitana nord i la regió metropolitana sud s’uneixin en una de sola regió sanitària. Això permetria, per exemple, desplaçar-se des de Barcelona fins al Maresme, el Vallès o el Baix Llobregat.

Una altra possibilitat és que, tot i pertànyer a regions sanitàries diferents i continuar en la fase 1, Salut demani a l’Estat permetre la mobilitat dins l’àrea metropolitana per la conurbació urbana que hi ha entre Barcelona i els municipis del seu entorn. El govern català encara no ha anunciat res en ferm però, en tot cas, qualsevol canvi que proposi ha de rebre el vistiplau del Govern espanyol.