El govern de Catalunya ha proposat fer el desconfinament gradual pel coronavirus a partir de les regions sanitàries en lloc de les províncies. La consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar que el Ministeri de Sanitat no s’oposava a aquesta proposta, però des del Govern espanyol no han confirmat encara que hagin acceptat la petició. La proposta de l’executiu català inclou una altra novetat: l’aïllament de la ciutat de Barcelona en una sola regió sanitària.

Fins ara el territori català es dividia en set regions sanitàries, i la de Barcelona incloïa l’àmbit metropolità nord (Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental), l’àmbit metropolità sud (Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf i el Barcelonès sud) i la ciutat de Barcelona. Però per facilitar la desescalada es proposen nou regions.

Què podria passar si només s’aïlla la ciutat de Barcelona

Separar en tres la regió sanitària de Barcelona podria implicar que, donat el cas, si es volgués aïllar la ciutat i fer-la entrar més tard a la fase 1 del desconfinament es pogués fer sense afectar la resta. Segons el Pla de Transició a una Nova Normalitat del Govern espanyol és necessari complir una sèrie de paràmetres per passar a la següent fase de desescalada, com són la reducció del nombre de casos, la dels pacients ingressats a l’UCI o el de persones mortes per coronavirus.

A tall d’exemple, la ciutat de Barcelona té 102 casos positius de coronavirus per 10.000 habitants segons dades del 6 de maig de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya. En canvi, altres municipis del voltant com Badalona en tenen 84, a Montcada i Reixac n’hi ha 62 i a Sant Cugat 77.

En cas de mantenir-se l’aïllament de Barcelona en una sola regió sanitària pot comportar que poblacions del voltant puguin començar a desenvolupar activitats com les reunions de grups de 10 persones, mentre a la capital això no serà possible fins més endavant. També pot acabar passant que comencin a obrir les terrasses i bars de l’Hospitalet de Llobregat i uns metres més enllà no ho puguin fer les de Barcelona.