operacio sortida sant joan c-58

Les noves mesures per controlar una segona expansió del coronavirus ja s’han començat a aplicar a la ciutat. Ara bé, n’hi ha una que genera confusió entre els ciutadans: es pot sortir de BarcelonaÉs fonamental entendre que, d’aquest conjunt de mesures, n’hi ha que són prohibicions i n’hi ha que són recomanacions.

És una recomanació

En el DOCG es presenta la mesura com una “recomanació” de la Generalitat, i no com una prohibició. Per això, únicament es recomana que els barcelonins es quedin a casa, i que en surtin quan es tracti de casos justificats. Per tant, en cap cas es multarà als barcelonins que surtin de la ciutat per anar a una segona residència, per exemple, o per anar a passar el dia fora de la ciutat. El conseller Buch ja va anunciar divendres en una roda de premsa, però, que malgrat que “no està prohibit marxar a la segona residència, apel·lem a la responsabilitat de tothom”. 

Anar a la segona residència no és un cas justificat

En el document de la Generalitat, es recullen un seguit de punts segons els quals estaria justificat sortir de casa. Per tant, es recomana sortir-ne només en els casos següents:

 • Assistir al lloc de treball
 • Assistir a establiments sanitaris
 • Desplaçaments a entitats financeres
 • Accedir a establiments d’aliments, begudes i matèries primes
 • Moure’s fins a botigues minoristes amb cita prèvia
 • Trobades o activitats esportives amb persones del grup de convivència
 • Realitzar actuacions requerides per òrgans públics, judicials o notarials
 • Renovar permisos i documentació
 • Dur a terme mudances
 • Mantenir els horts d’autoconsum
 • Realitzar exàmens inajornables
 • Causa de força major

Dins d’aquestes recomanacions no hi trobem la d’anar de vacances fora de la ciutat o anar a una segona residència. En conclusió: no està prohibit sortir de Barcelona, però no es recomana fer-ho si no és per qualsevol de les causes anteriors. De fet, segons el conseller Buch, en algunes carreteres s’hi muntaran controls per conscienciar els conductors. En cap cas seran per imposar multes.

“Una sortida de l’àrea metropolitana no és un risc si s’està amb la família a la segona residència”

El director de la unitat de seguiment de la covid-19 de la Generalitat, Jacobo Mendioroz, ha reconegut en una entrevista a Catalunya Ràdio que aquest cap de setmana hi ha hagut un volum de sortides important de l’àrea metropolitana de Barcelona, però que la majoria de la població és “responsable”. Malgrat que considera que és “millor” limitar l’activitat, creu que una sortida a la segona residència “no és un risc en si” si qui marxa “està amb la família” i fa “una vida familiar”.

Per Mendioroz, tota sortida fora del municipi “té més risc que quedar-se a casa” i atribueix només a una part de la població que es comporta “de manera irresponsable”, “no ho fa tothom”. “Per tant, una sortida massiva de l’àrea metropolitana amb transmissió comunitària té un risc, la mesura que tocava és recomanar no fer-ho”, ha precisat.