Cada any, l’Ajuntament de Barcelona aprofita les setmanes d’estiu per intensificar el nombre d’obres que es fan a la ciutat. Aquest 2022 no en serà una excepció: aprofitant la davallada de la mobilitat i de l’activitat laboral coincidint amb el període de vacances, el consistori continuarà les grans obres que ja estan en marxa i iniciarà treballs per a la posada a punt d’algunes zones de Barcelona. En total es faran 56 actuacions durant els mesos de juliol i agost amb una inversió municipal de 23,5 milions d’euros.

A continuació et concretem les set grans obres a Barcelona l’estiu del 2022.

1. Superilla de l’Eixample

Serà una de les obres destacades d’aquest estiu a Barcelona. Els treballs previs dels primers quatre eixos verds de la superilla de l’Eixample comencen aquest juliol amb la reubicació de les estacions del Bicing, i dels punts de càrrega i descàrrega. Les obres, però, no començaran fins a l’agost. Es tallarà la circulació per als vehicles de pas als quatre carrers, Consell de Cent, Rocafort, Borrell i Girona, mantenint, però, el pas exclusiu a veïns i comerciants.

Al tram central dels carrers s’habilitarà un espai per a les bicicletes i els vehicles privats que, de fet, formarà part de la configuració definitiva quan acabin les obres. També s’adoptarà la circulació definitiva de la superilla i no es podran fer dos trams de carrer seguits en línia recta. És a dir, que els vehicles estaran obligats a tombar cap a la dreta en arribar a la cantonada. El termini de les obres és de vuit mesos i mig, i no hi haurà afectacions al transport públic.

2. La nova via Laietana continua en marxa

Les obres de transformació de la via Laietana experimentaran un impuls important durant l’estiu. Aquesta setmana ja ha començat la fase d’urbanització entre la plaça d’Urquinaona i Joaquim Pou, però el canvi important es produirà el proper 7 d’agost i obligarà a tallar totalment el trànsit en els dos sentits. Si fins ara els treballs s’estaven fent a la vorera dreta entre la plaça d’Antoni Maura i Jonqueres, a partir d’aquesta data passaran a la vorera del cantó Besòs.

A més, el 8 d’agost també hi haurà afectacions a la parada de taxis de la plaça d’Antoni Maura i el 14 i 15 d’agost es tallarà l’accés al pàrquing del Mercat de Santa Caterina i també es tallarà l’avinguda de Francesc Cambó.

3. Tramvia per la Diagonal, fins a Verdaguer

La principal afectació durant l’estiu de les obres de connexió del tramvia és la prohibició de girar des del carrer de la Marina cap a l’avinguda Diagonal. El motiu és la urbanització del tram comprès entre els carrers de la Marina i Nàpols. D’aquesta manera els vehicles que vulguin anar cap al centre hauran de girar pel carrer d’Aragó, que incrementa un carril de circulació per als vehicles en aquest tram.

4. El “nou” Pi i Margall

També s’accelera la transformació del carrer de Pi i Margall, que passarà a tenir només un carril de circulació per sentit i es convertirà en un eix verd. Actualment es treballa en la primera fase de les obres, i es manté un carril de circulació per sentit en tot el tram, excepte entre els carrer d’Escorial i Sant Lluís. Les obres també afecten algunes parades d’autobús.

Aquest és un dels punts on l’Ajuntament ha demanat intensificar les tasques aquest estiu. De fet, el consistori ha anunciat que també es faran actuacions al carrer de l’Encarnació, tot i que encara no s’han concretat.

5. Obres a l’L5 i L3 del metro de Barcelona

Aquest estiu també hi ha obres importants en dues de les línies de metro de la ciutat, l’L5 i l’L3. En el cas de l’L5 s’està treballant per renovar-ne les vies del metro. Fins a final de juliol hi ha un primer tram afectat, entre les estacions de la Sagrera i Horta amb quatre parades anul·lades: Vilapicina, Virrei Amat, Maragall i el Congrés. A l’agost, el tall s’allargarà fins al Carmel i també es tancarà l’estació d’Horta.

A l’L3 també hi haurà diverses afectacions entre l’11 de juliol i el 17 d’agost per treballs de millora a la via del tram entre Paral·lel i Liceu. L’estació de Liceu és on les obres tenen més repercussió. Entre l’11 i el 19 de juliol els trens no s’aturaran a l’andana en sentit Zona Universitària i del 20 al 31 no pararan en direcció Trinitat Nova. A més, entre l’1 el 17 d’agost el tram entre les estacions de Paral·lel i Liceu quedarà inoperatiu a causa de les obres i afectarà l’estació de Drassanes.

6. Treballs previs de l’L8

Aquest estiu també han començat una de les grans obres ferroviàries que afectaran la ciutat durant els propers anys: el túnel que unirà les estacions dels Ferrocarrils de Plaça d’Espanya i Gràcia, i que suposen la prolongació de la línia L8. De moment, les obres no són gaire visibles i únicament s’estan realitzant cales sobre el terreny per després poder desviar subministraments com l’aigua, l’electricitat o la telefonia. De moment, aquesta intervenció inicial només tindrà afectacions puntuals al túnel de la Gran Via i als laterals, però no es tallarà la circulació.

Les cales es fan a la Gran Via, al carrer del Comte d’Urgell i a la plaça de Gal·la Placídia, i els treballs depenen de la Generalitat.

7. Talls a l’R2 per obres a l’estació de la Sagrera

Una altra de les actuacions ferroviàries que continuen aquest estiu són les obres d’Adif Alta Velocitat per fer les modificacions de vies que permetin posar en funcionament la nova estació de Sant Andreu. En aquest cas les obres han de començar a finals d’estiu i consisteixen a col·locar les vies de la línia Barcelona-Granollers a les estacions de la Sagrera i Sant Andreu. Això obligarà a tallar el servei de l’R2 durant tres mesos, mentre durin els treballs, entre les estacions de Sant Andreu Comtal i el Clot.