reforma via Laietana

La via Laietana de Barcelona canviarà per complet amb la reforma que ha previst l’Ajuntament de Barcelona. Les obres s’allargaran més de dos anys i comportaran afectacions en la mobilitat. La primera fase (entre Urquinaona i Antoni Maura) va començar l’1 de març i s’allargarà uns 14 mesos. Tot seguit, s’afrontarà la segona fase (fins a Correus), que durarà un any més. El pressupost global de les obres és de 32,9 M €.

A continuació t’expliquem els canvis més importants de la nova via Laietana:

1. El vehicle privat, només de baixada

Una de les novetats més destacades serà que no hi haurà trànsit privat de pujada. La via Laietana no es podrà fer servir com una via de pas per anar de mar a muntanya i només hi podran pujar veïns, vehicles de serveis i per accedir als aparcaments. Com a itinerari alternatiu, es proposa pujar pel passeig de Picasso i de Lluís Companys. De baixada, el trànsit privat tindrà un únic carril amb la velocitat limitada a 30 km/h.

via Laietana

2. Més espai per a les bicicletes

Amb la reforma s’ampliarà l’espai per a les bicis a la via Laietana. Dels dos carrils de pujada que hi haurà, un serà exclusiu per a bicicletes. De baixada, hauran de compartir carril amb els busos i els taxis. Tot i que l’opció d’un carril segregat en sentit mar es va posar sobre la taula, finalment va quedar descartat. Els comerciants van alertar que les voreres quedarien més estretes.

3. Voreres més amples

La nova via Laietana tindrà voreres de quatre metres d’amplada a banda i banda. Ara, les voreres fan entre 2,6 i tres metres i mig. D’aquesta manera, l’Ajuntament vol afavorir el passeig vertical per la via Laietana i fer-la més amable per als vianants.

4. Dues places noves

Una altra de les novetats és que es pacificarà el carrer de les Jonqueres, que serà de plataforma única amb prioritat per a vianants. Els cotxes hi podran entrar per Urquinaona per accedir al carrer d’Ortigosa. A la confluència de Jonqueres amb la via Laietana, es crearà una plaça. La rotonda d’Antoni Maura desapareixerà i això farà aparèixer també una plaça nova amb un pas de vianants més ample per connectar la Catedral amb Santa Caterina.

5. Canvi de lloc de la parada de taxis

La desaparició de la rotonda d’Antoni Maura farà moure de lloc la parada de taxis històrica que hi ha en aquest punt de la via Laietana. L’Ajuntament de Barcelona en farà una de nova al carrer del Doctor Joaquim Pou, darrere de l’Hotel Colón, i n’hi haurà una altra darrere de la seu de Correus. El canvi no agrada als taxistes, que demanen conservar la parada actual.

A banda, també es reformarà la plaça d’Idrissa Diallo (un jove guineà que va morir al CIE de la Zona Franca) i s’hi farà un pas de vianants més ample per connectar amb una altra plaça davant de l’edifici de Correus. La reforma de la via Laietana inclou també la reurbanització dels carrers de la Fusteria, Àngel J. Baixeres i Consolat de Mar.