Aquest divendres, 1 de juliol, han començat les obres per renovar les vies a l’L5 del metro. Fins a final de juliol hi ha un primer tram afectat, entre les estacions de la Sagrera i Horta amb quatre parades anul·lades: Vilapicina, Virrei Amat, Maragall, el Congrés. A l’agost, el tall s’allargarà fins al Carmel i també es tancarà l’estació d’Horta.

L’inici de les obres s’ha avançat una setmana per poder tenir el servei completament restablert quan comenci el curs escolar, que aquest any s’ha avançat al 5 de setembre. TMB calcula que el tall afectarà entre 19.000 i 23.000 persones aquest juliol i entre 10.000 i 12.000 a l’agost. 

Busos llançadora per cobrir el tram afectat

TMB recomana planificar el recorregut abans de sortir de casa i fer servir altres línies de metro, que es reforcen un 20 % respecte a l’oferta habitual. També s’han reforçat les línies de bus de la zona afectada pel tall, especialment la V27 i la D50.

A més, funciona un bus llançadora amb un “recorregut similar” al metro que passa per totes les parades anul·lades. Hi ha un total de 19 vehicles amb una freqüència de pas d’uns 3,5 minuts en hora punta els dies feiners. Totes les alternatives al viatge són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.

Bus llançadora per les obres de l'L5

A les estacions afectades, hi ha cartells que indiquen els recorreguts alternatius i fins i tot un informador a les que estan tancades. És el cas de Congrés, on una persona s’ocupa d’explicar les alternatives a tots els viatgers que, sense saber que no hi ha metro, arriben a la parada.

Es renoven les vies per evitar vibracions

Les obres es fan per renovar les vies de l’L5 i posar fi a les vibracions que genera el pas dels combois. Per Setmana Santa es va fer la primera actuació a la línia, amb la interrupció dels combois entre les estacions de Diagonal i Vilapicina. Tot plegat, suposarà una inversió de 15 M € i s’instal·laran 20.000 fixacions antivibratòries. Tot i que el resultat dels treballs no es podrà valorar fins que acabin les obres, els primers resultats preliminars de l’actuació de Setmana Santa apunten que estan funcionant.