Ha arribat l’hora de la via Laietana. La reforma d’aquesta artèria de Barcelona ja ha començat, i s’allargarà més de dos anys. Els treballs es faran en dues fases. En la primera, s’actuarà entre la plaça d’Urquinaona i la d’Antoni Maura durant 14 mesos. A continuació, s’afrontarà la segona fase fins a Correus. Les afectacions més importants per al trànsit arribaran a l’abril, quan no es podrà creuar tota la via Laietana de pujada.

La reforma té un pressupost de 32,9 M € i canviarà la fesomia d’aquest carrer. Les voreres s’ampliaran fins als quatre metres i es crearan places en algunes cruïlles. La rotonda d’Antoni Maura, per exemple, desapareixerà per millorar la connexió a peu. Només hi haurà trànsit privat de baixada, al costat d’un carril bus per on passaran també les bicicletes. De pujada hi haurà un carril bici i un altre per a bus, taxi i veïns (per accedir als pàrquings).

Les primeres afectacions, mínimes

Les obres que han arrencat aquest dimarts ocupen part de la vorera que, baixant, queda a mà esquerra. També una filera d’aparcament (majoritàriament per a motos) i un carril de circulació entre Urquinaona i el carrer de Jonqueres. Tot i això, de baixada es manté obert un carril bus i un altre per als vehicles privats. Just aquí, en el gir cap a Jonqueres, es generen taps puntuals.

De pujada, en canvi, no hi haurà afectacions durant el mes de març. En aquesta primera fase, es renovaran els serveis del subsol (xarxa d’aigua, electricitat…) i després s’urbanitzarà el carrer.

Itinerari alternatiu a partir de l’abril

carrers tallats afectacions mobilitat obres via Laietana

A partir de l’abril, els treballs passaran a l’altra vorera i això afectarà el trànsit de pujada, tant el privat com també el transport públic. Quedarà obert només un carril per arribar a la plaça d’Antoni Maura i accedir als pàrquings de la zona, però no serà possible arribar fins a Urquinaona. De baixada, es mantindran oberts un carril bus i un altre per al trànsit privat. També a l’abril quedarà tallat el carrer de Jonqueres, que es reformarà.

L’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat un itinerari alternatiu per als vehicles que no puguin pujar per la via Laietana. La ruta passa per l’avinguda del Marquès de l’Argentera, el passeig de Picasso, el de Lluís Companys i la ronda de Sant Pere. Aquest itinerari també el faran les línies de bus 47, V15 i V17, que circulen de pujada per la via Laietana. El Bus del Barri 120 mantindrà inicialment el recorregut habitual. Les bicicletes també s’hauran d’adaptar als canvis.

L’accés als aparcaments i guals de la via Laietana i entorns estarà garantit i es mantindran les places reservades per a hotels i persones amb mobilitat reduïda. Els vianants es podran moure sense problemes, tot i que tindran recorreguts marcats segons avancin les obres. Les sortides de metro no tindran afectacions importants. Pel que fa a la parada de taxis, seguirà a Antoni Maura fins que no s’actuï a la plaça i llavors es mourà a la ubicació definitiva, al carrer del Doctor Joaquim Pou.