Enllaç de la C-58 al Nus de la Trinitat

El Procicat ha aprovat aquest dilluns a la tarda la proposta que les regions sanitàries de Barcelona ciutat, metropolitana sud i metropolitana nord en siguin una de sola a partir de dilluns, 1 de juny. La raó que argumenta és que les tres regions tenen una “evolució epidemiològica semblant” en relació al coronavirus. Si s’aprova, la proposta permetria la mobilitat entre tots els municipis de les tres regions, un fet que, segons Salut, també servirà per esponjar l’alta densitat de la ciutat.

La petició per convertir les tres regions en una —que també ha fet l’alcaldessa, Ada Colau— ha tingut en compte un informe elaborat per ISGlobal en el qual s’indica que “els desplaçaments més llargs entre la regió han de tenir caràcter prioritari per accedir a la feina, als serveis i sobretot als espais naturals que no es trobin en l’àmbit local i que s’ha de prioritzat l’activitat a l’aire lliure”.  Tot i això, l’estudi recorda que els ciutadans s’han de continuar movent, en la mesura del possible, en l’àrea més local.

Colau demana minimitzar els moviments

L’alcaldessa, Ada Colau, ha celebrat que Salut hagi donat llum verda a la proposta d’unir la mobilitat de tota l’àrea metrolpolitana perquè “era una demanda molt col·lectiva” i unifica uns municipis molt interconnectats a nivell social i de mobilitat i, segons l’alcaldessa, configuren “la ciutat real”. Ara bé, Colau ha fet una crida a la prudència i la responsabilitat i a fer els viatges imprescindibles perquè, ha recordat, “encara estem en estat d’alarma” i s’han “d’evitar aglomercions i respectar les distàncies de seguretat.”

Petició perquè Girona i Catalunya central passin a la fase 2

D’altra banda, Salut també demanarà que a partir de dilluns, 1 de juny, diverses zones avancin de fase. En concret, que les regions sanitàries de Girona i la Catalunya central passin a la fase 2 (també s’hi inclouen les àrees de gestió assistencial del Garraf i de l’Alt Penedès). Això faria que Girona, la Catalunya central, el Garraf i l’Alt Penedès se sumessin a les altres tres regions que aquest dilluns han entrat a la fase 2 (l’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona).

Pel que fa a les altres regions sanitàries (Lleida i Barcelona ciutat, metropolitana nord i metropolitana sud unides) es mantindrien en la fase 1. El Departament de Salut ha aturat de moment el desconfinament a Lleida després de registrar un repunt de casos i es vol esperar uns dies per veure l’evolució d’aquestes incidències.