Després de força dies de seguiment, tots els mapes del temps anuncien la tornada del fred, de l’hivern, de cara a la setmana que ve.

Fins i tot, alguns dies, en podria arribar a fer una mica més del compte per l’època, en especial entre dilluns, 22 d’abril, vigília de la diada de Sant Jordi 2024, i dijous, 25 d’abril, Sant Marc.

I és que ara sí, que podem afirmar que l’hivern encara no ha dit l’última paraula, tant a Barcelona com arreu de Catalunya. Tenint en compte que, desafortunadament i dins del context de canvi climàtic, ja estàvem més que acostumats a viure amb temperatures força més elevades de les típiques, ha estat una sorpresa ensopegar de nou amb un ambient més propi del mes de febrer o del març, que no pas de l’abril.

Ja ho té la primavera, aquests contrastos tèrmics i aquesta variabilitat, però malauradament aquestes temperatures tan baixes a aquestes altures, les possibles glaçades a les comarques interiors a mitjans de la primavera, amb una probabilitat molt elevada podran deixar empremta als arbres fruiters, alguns dels quals encara es troben en plena floració.

Compte enrere perquè torni l’olor d’hivern

Deixant enrere el dilluns, 15 d’abril, encara marcat per la calor, que recordem que diumenge, 14 d’abril, va deixar un nou rècord històric de temperatura en un mes d’abril a l’Observatori Fabra, amb 29,4 ºC, de mica en mica, la setmana ens ha anat deixant dies més frescos i canviants.

Ara mateix, la majoria de models meteorològics segueixen força agafats de la mà veient l’arribada d’una pertorbació retrògrada, és a dir, en lloc de moure’s com és habitual d’oest a est, en aquest cas, viatjaria en sentit contrari a l’habitual. Tot això, associat a una massa d’aire fred d’origen polar continental.

Autor: Ramon Baylina (meteopallars)

Estem parlant d’una bossa freda amb un nucli d’entre -28 i -30 ºC a 500 hPa. Per fer-nos una idea, les temperatures habituals a 5.500 metres serien valors al voltant dels -18 i -20 ºC. Si res no canvia, tindrem temperatures d’entre vuit i 10 graus menys dels normals per a l’època.

En resum, esperem un últim tram d’abril fred, tant a Barcelona com arreu de Catalunya, entre el 22 d’abril i fins ben bé final de mes. Les màximes a la ciutat podrien quedar al voltant dels 14 i 16 ºC, així com les mínimes per sota dels 10 ºC.

Encara amb alguns dubtes, la diada del Sant Jordi 2024 estarà marcada pel temps insegur, però només a estones. S’entreveu una jornada variable, però també algunes estones de sol al matí. PeI que fa a les precipitacions, sembla que si arriben és més probable que siguin en forma de xàfecs aïllats a darrera hora.

De moment, això és el que sabem del canvi de temps que s’està coent. Veurem en quin punt de cocció s’acaba quedant.