calor sant jordi

La diada de Sant Jordi és cada vegada més càlida. En poc més de 100 anys, ha augmentat en prop de 4 ºC la temperatura mitjana d’aquesta data tan assenyalada. Amb dades facilitades per l’Observatori Fabra, es constata que en només un segle la temperatura mitjana del dia de Sant Jordi ha passat d’una mica menys de 12 ºC a més de 15 ºC.

Aquesta és una nova mostra del canvi climàtic que ja tenim al damunt, però també d’un creixement de la gran ciutat cap a muntanya.

Els migdies s’han escalfat 5 ºC

Passar de 20 ºC a l’Observatori Fabra el dia de Sant Jordi s’ha convertit darrerament en la norma, però no fa gaire que aquest fet era una excepció. En el període comprès entre 1914 i 2023, la mitjana de les màximes del 23 d’abril ha passat de 15 a 20 ºC.

Comptabilitzem fins a 48 Sant Jordis (dels 110 dels quals es tenen dades) en què la temperatura màxima a l’Observatori Fabra ha tocat o superat els 20 ºC, un 44 % del total.

Aquest percentatge, però, es dispara si analitzem estrictament el segle XXI, en què els 20 ºC s’han superat en 14 dels 23 Sant Jordis (un 61 %). De la mateixa manera, el percentatge queda reduït a la mínima expressió si analitzem els 37 anys dels quals es tenen dades abans del 1950 (només quatre, un 11 %).

El resultat és que, amb petites excepcions, Sant Jordi és cada vegada més un dia més propi de maig que d’abril.

Plou un de cada tres Sant Jordis

La situació de la diada de Sant Jordi, al bell mig de la primavera i en un dels pics pluviomètrics de casa nostra, fa que la pluja hagi visitat recurrentment Barcelona en aquesta data tan assenyalada.

Tant és així que, amb dades de l’Observatori Fabra, trobem pluja apreciable en 33 dels 110 Sant Jordis dels quals es tenen dades. Un 30 % del total.

Dies de Sant Jordi amb més pluja

Dels registres més abundants, destaquen els gairebé 26 litres per metre quadrat caiguts del Sant Jordi del 1995 o els 25 de la diada del 1915.

Ara bé, dels més recents, tothom té al cap el Sant Jordi del 2022, una diada marcada pel pas de successives tempestes que, sense deixar quantitats especialment abundants, anaven acompanyades de calamarsa, pedra i ratxes fortes de vent.

El Sant Jordi d’enguany, força insegur

Quan falten encara alguns dies per al 23 d’abril, els mapes apunten que el Sant Jordi d’enguany podria ser insegur i fresc. Alguns mapes aposten per la possibilitat de ruixats i algunes tempestes i una temperatura més baixa de la que seria habitual en aquestes dates.

Encara és d’hora per saber els ets i uts del temps per franges horàries en una jornada tan assenyalada, però el cert és que tot fa pensar que haurem de tenir un ull del cel.

Què vols saber del Sant Jordi 2024?