papallona atalanta
Exemplar de papallona atalanta. Font: NTNU Vitenskapsmuseet

Ja fa uns dies que els més observadors han detectat la presència d’una papallona especialment acolorida al bell mig de la ciutat de Barcelona, una estampa curiosa que no passa desapercebuda a l’interior de la grisa trama urbana.

Es tracta de l’atalanta (“Vanessa atalanta”) o rei (nom popular, aquest segon no oficial), una papallona diürna i migradora de la família dels nimfàlids.

Segons va explicar a través de Twitter l’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes (uBMS), la seva presència aquests dies a Barcelona i rodalia, però també en altres sectors del territori català, es deu al fet que arriben a la nostra latitud procedents del nord, per passar l’hivern a l’entorn mediterrani. Algunes es quedaran a Catalunya a passar-hi els mesos freds, però d’altres acabaran desplaçant-se i viatjant una mica més cap al sud.

L’atalanta o rei pon els ous en determinades plantes, concretament la parietària i l’ortiga (espècies presents també a Barcelona). A partir d’aquí les erugues es van desenvolupant a poc a poc fins a l’any vinent, fins a la primavera.

Més atalantes que els darrers anys

Segons les dades recollides pels voluntaris de l’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes (uBMS), als transsectes realitzats als espais verds de la ciutat de Barcelona, on se’n prenen mesures regularment, aquesta temporada (març-octubre) s’han comptabilitzat 142 atalantes, un registre que supera les anotades l’any 2020 (75), el 2019 (90) i el 2018 (104).

Segons el biòleg Juli Mauri, cap de Sostenibilitat i Espècies Protegides del Zoo de Barcelona, “aquesta onada migratòria no és insòlita, però sí impressionant, ja que es va iniciar a finals d’agost amb diferents pics com el d’ara, a tocar del novembre”.

Com és la papallona atalanta o rei?

L’atalanta o rei és una papallona especialment bonica i cridanera a causa dels colors vius a les seves ales, taronja i blanc, tonalitats que destaquen sobre el fons fosc.

Tal com explica l’uBMS, quan té les ales desplegades (obertes) és fàcilment identificable per la presència de les bandes ataronjades i els punts blancs de les ales anteriors, negres en el cas de les posteriors.

Font: uBMS

Quan es troba en repòs (ales tancades) només s’observen les tonalitats marronoses del revers de les ales, un fet que fa que sigui més difícil identificar-la.

Una papallona que pot volar grans distàncies

Els viatges d’anada i tornada del nord d’Europa d’aquesta papallona migradora fa que sigui una espècie que l‘Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes (uBMS) observa al llarg de tot l’any, tot i que ara són més abundants, entre els mesos d’octubre i de novembre, quan les poblacions europees venen a reproduir-se a casa nostra.

Tal com fa la seva parenta, la papallona migradora dels cards, l’atalanta o rei també pot viatjar milers de quilòmetres i volar a gran altura per aprofitar els corrents d’aire.

Els exemplars de papallona atalanta o rei ponen ous a la tardor, les larves es van desenvolupant al llarg de l’hivern i emergeixen a la primavera. La nova generació primaveral serà la que tornarà cap al nord.

Les papallones, termòmetres de biodiversitat urbana

Les papallones són insectes pol·linitzadors molt sensibles i que donen molta informació sobre l’estat de salut dels espais verds.

L’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes, l’uBMS, neix com una xarxa col·laborativa de voluntaris que uneixen esforços per obtenir dades sobre les poblacions de papallones a les ciutats de Barcelona i Madrid.

L’uBMS s’uneix a la xarxa internacional de programes de seguiment de papallones (abreujats BMS, de l’anglès “butterfly monitoring schemes”), vigent en més de 25 països, entre els quals el programa BMS Espanya i el CBMS Catalunya.

A la ciutat de Barcelona el CREAF també coordina l’Observatori Ciutadà de Papallones, en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Igual que el metropolità, aquest observatori funciona gràcies a voluntaris. Segueix les papallones de més d’una vintena de parcs i jardins de Barcelona.