Inundació al Paral·lel
El Paral·lel, inundat l'octubre de 2018

Ajudar a monitoritzar els riscos naturals de casa nostra és possible gràcies a una aplicació del Grup d’Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA) del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona.

Floodup és un projecte nascut per obtenir una àmplia col·lecció de fotografies i dades que permetin conèixer més aquests riscos, tant a Barcelona com a Catalunya.

Es busquen observadors per tot el territori

El projecte Floodup, nascut el 2015 i desenvolupat actualment amb el suport del projecte Europeu PIRAGUA Interreg POCTEFA i amb la participació de l’Agència Catalana de l’Aigua, busca persones que puguin informar en un moment donat dels fenòmens meteorològics adversos que hagi pogut veure.

Montse Llasat, responsable del projecte Floodup, ens indica que nevades, pluja intensa, ventades, temporals de vent, etc, tenen cabuda en aquest projecte, que servirà als investigadors científics per obtenir una informació més detallada i desglossada d’un episodi meteorològic important.

L’objectiu final és incloure tota aquesta informació en una base de dades que té ja dades documentades de nombroses inundacions des de l’any 1900. D’aquesta manera, Llasat apunta que es pot establir més acuradament quin és el grau d’afectació i permet veure també com evolucionen en el temps.

Una aplicació senzilla i per a tots els dispositius

Floodup es pot descarregar tant per a Android com per a IOS i permet realitzar observacions des de qualsevol indret.

Montse Llasat ens recorda que el projecte presegueix fer observacions de riscos naturals, però també trobar llocs on s’hagin pres mesures d’adaptació (com els jardins de pluja o paviments drenants com el del passeig de Sant Joan) així com punts vulnerables (com una llera plena de brutícia o infraestructures que dificultin l’evacuació d’aigua).

El mapa d’observacions de Floodup

El mapa resultant de totes les observacions, ja ben farcit, es pot consultar a través del web del projecte Floodup.

Ara, a més a més, amb premi

Per tal d’incentivar la participació ciutadana, el projecte Floodup realitza fins el 15 d’abril un concurs en el què es pot aconseguir una estació meteorològica.

Participar-hi és molt fàcil i simplement cal registrar-se el portal i pujar alguna fotografia d’episodis d’inundacions posteriors a l’any 1970, bé siguin de Barcelona o de la resta de Catalunya.

Pots consultar les bases del concurs al seu portal.

El Raval, el “punt calent” de Barcelona

De les observacions del projecte Floodup també es poden intentar extreure alguns paràmetres de com estan canviant fenòmens com les inundacions.

En el cas de Barcelona, Llasat apunta que s’ha observat una disminució d’episodis extraordinaris, gràcies a la construcció dels dipòsits pluvials.

El Raval és, actualment, un dels indrets més vulnerables a les inundacions a casa nostra.