on collir castanyes Catalunya
Autor: Benjamin Gimmel

Amb l’arribada de la tardor, també arriba el moment de collir castanyes, un fruit molt esperat i preuat que es converteix en protagonista a finals d’octubre per la festa de la castanyada. Els castanyers són arbres especialment emblemàtics pel seu fruit i pels colors que ens regalen.

Malgrat que anar a collir castanyes de forma particular és una activitat molt estesa des de fa anys arreu de Catalunya, convé recordar que a la majoria d’indrets no sol estar permesa pel fet que bona part dels boscos catalans són de propietat privada. Per tant, si no en tenim el permís dels propietaris, no podem agafar-ne.

Quan podem anar a collir castanyes?

Segons informa la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, les castanyes només es poden recollir per al consum propi amb l’autorització dels propietaris dels arbres.

També recorden que sacsejar les branques o colpejar-les per fer caure les castanyes perjudica els castanyers. Així doncs, només es poden collir les castanyes ja madures quan han caigut de l’arbre.

A més de ser respectuosos amb l’entorn i la propietat privada, cal evitar l’abandonament de deixalles. Convé endur-se la brossa que es genera i utilitzar els contenidors.

On podem trobar arbres castanyers a Catalunya?

Els arbres castanyers a Catalunya es poden trobar en boscos densos. Podem trobar castanyedes grosses, amb arbres robusts i vells, o bé castanyedes de rebrot, amb troncs joves que surten de soques tallades prèviament. Les castanyedes actuals procedeixen gairebé totes de cultiu. L’any 2011 se’n van comptabilitzar unes 12.000 hectàrees.

El castanyer necessita ambient fresc i força precipitació, més de 600 o 700 litres per metre quadrat a l’any, així com poca sequera a l’estiu. És per aquest motiu que es concentra cap al nord-est de Catalunya (Osona i la Selva), on ocupa preferentment els vessants orientats cap al nord.

Àrea de distribució del castanyer (CHC50, 2006). Font: Gencat/Ruralcat

Un altre requeriment important que en delimita l’àrea geogràfica és el tipus de sòl, ja que requereix substrat silícic, àcid i pobre en nutrients.

Podem trobar castanyedes extenses sobretot a l’entorn del massís del Montseny i les Guilleries, però també podem veure castanyers cap al Montnegre-Corredor, en altres indrets del Maresme (Serralada Litoral), les Alberes, la Serralada Transversal o punts del pla de Girona. També se’n poden trobar puntualment a l’interior de Tarragona, cap a les muntanyes de Prades.

Com és el castanyer?

El castanyer (“Castanea sativa”) és un arbre de la família de les fagàcies (la mateixa que el roure, l’alzina o el faig) que viu en zones de clima mediterrani humit i atlàntic. Probablement és nadiu de la Mediterrània oriental, però hi ha controvèrsia sobre si és, o no, un arbre autòcton a Catalunya, ja que hi ha estudis recents que així ho indiquen. El cert és que la majoria d’exemplars que viuen al nostre país han estat introduïts i afavorits per a l’explotació.

És un arbre que pot arribar a grans dimensions, fins a 20-35 metres. Fa flors masculines i femenines en un mateix peu, per bé que separades. La floració es produeix cap al maig o el juny, i els fruits, les castanyes, apareixen a la tardor.

Les castanyes, dues o tres, es troben protegides dins el pelló. Si n’hi ha tres, aleshores la castanya central té les dues cares planes. El pelló s’obre entre el setembre i el novembre.

Fulles i fruit del castanyer. Font: wikimedia.org

Les fulles —simples— són grosses, fan entre 10 i 25 cm de llargada i 4-8 d’amplada. El marge és dentat.

És un arbre de creixement ràpid, de tronc que pot acabar passant dels dos metres de diàmetre, i que s’acaba buidant per dins quan l’arbre és vell.

Actualment els castanyers catalans es veuen afectats per diverses plagues, la més greu, el xancre del castanyer, causat per un fong. Malauradament l’estrès climàtic augmenta la susceptibilitat dels arbres infectats i n’accelera la mortalitat.

Hi ha arbres castanyers a Barcelona?

La naturalesa majoritàriament calcària del sòl del pla de Barcelona és un impediment per tal que aquest arbre, que creix en terrenys àcids —silicícoles—, pugui prosperar a la ciutat.

Malgrat tot, hi ha alguns exemplars aïllats de castanyers a Barcelona: uns quants peus de castanyer, en mal estat al camí de la font Groga, per sobre del Parc del Laberint; un exemplar aïllat al cementiri de Montjuïc, i dos exemplars, de petites dimensions, als jardins de la Residència Salesiana Martí-Codolar, a Horta.

Comparteix a: