Papallona blanqueta de la col (Pieris rapae)

Les papallones són un bon indicador de la biodiversitat de cada zona i, segons l’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes, viuen a Barcelona 51 espècies diferents. A més, durant la primavera no només arriben ocells a la ciutat, sinó que també ho fan moltes espècies de papallones migradores, com la papallona dels cards.

El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha impulsat un treball per conèixer les papallones adaptades en medis urbans com els de Barcelona i Madrid. Els primers resultats descriuen la feina de 35 voluntaris, que van observar fins a 3.636 papallones entre el mes de març i setembre del 2018, amb més presència durant el mes de juny.

L’observació de papallones segueix durant el 2019

El primer Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes ha documentat 51 espècies barcelonines i això representa un 22 % del total de papallones registrades a la península Ibèrica. Amb aquestes dades els científics pretenen saber per què altres espècies no viuen aquí i conèixer els hàbits i tendències per protegir les que sí que s’han adaptat a un medi urbà.

Papallona reina (‘Papilio machaon’)

L’espècie de papallona més abundant a la ciutat és la blanqueta de la col, però també s’han observat papallona reina o papallona zebrada. El seguiment de papallones s’ha fet simultàniament a Barcelona i Madrid i s’han obtingut resultats molt similars.

Papallona zebrada (‘Iphiclides podalirius’)

Els voluntaris visiten, cada 15 dies, un o dos jardins de la ciutat i anoten les observacions que fan en una aplicació pensada expressament per a aquest projecte. En total, es visiten fins a 23 jardins barcelonins entre els quals hi ha el Turó de la Peira, la Ciutadella, el Parc Güell, el Parc de Diagonal Mar i Montjuïc. A la pàgina web del CREAF es pot consultar el mapa col·laboratiu del projecte, on s’ubiquen les observacions que han fet els voluntaris.

La iniciativa per conèixer i protegir aquests invertebrats s’afegeix a la del jardí de papallones, ubicat al Parc del Canal de la Infanta de Cornellà.

Una altra eina a tenir en compte i que permet anotar tot tipus de fauna dels jardins de la ciutat i la rodalia, és el visor de fauna de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En aquest cas es tracta d’una plataforma que recull observacions d‘ocells, ratpenats, papallones, mamífers, amfibis, rèptils o insectes.