Som a mitjans de novembre, ja hem sobrepassat l’equador de la tardor, i és justament ara quan els arbres de fulla caduca de Barcelona solen mostrar els millors colors de la temporada. Una data, però, molt variable d’un any a un altre. Enguany podria haver-se avançat uns dies, ja que des de mitjans d’octubre s’observen tonalitats de tardor.

Barcelona, una ciutat amb molts caducifolis

Als carrers i parcs de la ciutat hi ha més de 200.000 arbres de 400 espècies diferents.

Un 71,6 % de l’arbrat de la trama urbana gestionat per l’Institut Municipal de Parcs i Jardins és caducifoli, la resta, un 28,4%, és perenne.

Per bé que sigui un percentatge inferior a la de ciutats de clima oceànic com Nova York, Berlín o Londres, és sense cap mena de dubte una proporció molt notable que afavoreix que a la tardor la ciutat de Barcelona també es tenyeixi de colors.

Cada cop hi ha més diversitat d’arbres i colors als carrers de Barcelona

Als carrers de Barcelona, tot i que hi ha més de 250 espècies diferents, només sis representen més de la meitat del total. Es tracta del plàtan (caducifoli), el lledoner (caducifoli), la tipuana (semicaducifoli), l’arbre ampolla (perennifoli) i la mèlia (caducifoli).

Segons explica Joan Guitart, cap d’àrea de Gestió de l’Arbrat de Parcs i Jardins, un dels objectius del Pla director d’arbrat 2017-37 és assolir biodiversitat arbòria, on cap espècie representi més del 15 % del total.

auró
Exemplar d’auró de Freeman (“Acer x freemanii”) a prop del carrer de la Llacuna

Això implica la introducció de noves espècies i, per tant, també un augment de les coloracions de tardor. La mesura pretén allunyar-se del monocultiu del plàtan d’ombra que hi ha hagut a Barcelona, i a la majoria de ciutats europees, en les darreres dècades.

Guitart afegeix que l’augment de la biodiversitat arbòria també implicarà major protecció i resiliència davant les adversitats.

Per què s’acoloreixen les fulles dels arbres?

El canvi de color de les fulles és l’efecte visual d’un conjunt de processos fisiològics complexos que es produeixen a l’interior dels arbres. L’inici del canvi de tonalitats de les fulles depèn de diversos factors entre els quals els més determinants són la disminució de la temperatura, les hores de llum però també factors com el vent o la presència de pluja.

Quan es donen determinades condicions es produeixen uns canvis hormonals interns dins l’arbre que s’encarreguen primerament d’aturar la producció de clorofil·la, el pigment que dona el color verd als arbres. La radiació ultraviolada del sol degrada la clorofil·la i permet que aflorin gradualment d’altres elements químics (pigments) que donen els diversos colors de tardor com els carotens (taronges) o els antocians (vermells), entre d’altres.

“Cada espècie arbòria té uns o altres elements a les fulles i en diferents proporcions que donaran uns colors o altres”, explica Joan Guitart. Afegeix que “així les diferents proporcions formen tota l’escala cromàtica de la tardor”.

Entre el moment en el qual desapareix la clorofil·la i fins que el vent o la pluja no fan caure les fulles és quan gaudim dels millors colors de la tardor. La pluja, el vent i les baixes temperatures (glaçades) les poden fer caure abans d’hora. “Dies de sol, fresca i sense grans descensos de temperatura afavoreixen els millors colors de tardor”, matisa Guitart.

Els colors de tardor s’han avançat uns dies enguany

Aquesta tardor, a diferència de l’anterior, hem tingut diversos episodis puntuals de baixes temperatures, alguns força primerencs. De fet, el 26 de setembre a l’Observatori Fabra de Barcelona van anotar una mínima de 9,4 graus, la mínima inferior a 10 graus més primerenca des del 2002.

De fet, estadísticament, la primera mínima inferior 10 graus es produeix a mitjans d’octubre, uns 15 dies més tard que a principis del segle XX.

L’octubre va ser un mes lleugerament més fred del normal, un fet poc usual. Tot plegat podria haver activat abans el canvi de colors.

Comparem imatges d’arbres ara i de fa exactament un any

Si comparem l’aspecte actual d’alguns arbres amb el que tenien fa exactament un any, podem apreciar visualment algunes diferències.

Els plàtans d’ombra del passeig de Pujades es veuen una mica més despullats que l’any passat i amb fulles potser més marronoses, tot i que aquest segon aspecte no és tan clar. Semblaria, d’entrada, que van una mica més avançats enguany.

El canvi és força més evident en el cas del xiprer dels pantans. Els diversos exemplars presents a l’estany del Parc de Ciutadella tenen aquests dies les fulles més marronoses i n’han perdut moltes més que l’any passat. En aquest cas sí que podem dir que enguany van clarament més avançats.

Ens passegem per Barcelona per veure els millors colors de tardor

Habitualment solen canviar una mica abans de color els arbres de la perifèria de la ciutat, o de l’interior de grans parcs com la Ciutadella o Diagonal Mar, que no pas l’arbrat del cor de l’Eixample. L’efecte illa de calor, el qual implica temperatures nocturnes més elevades al cor de Barcelona que als barris exteriors, o l’atenuació de les ratxes de vent en poden ser alguns dels factors que ho podrien explicar. Malgrat que hi ha diferències en funció del carrer o el punt de la ciutat, en conjunt es pot afirmar que la tardor aquests dies és innegable a Barcelona.

Ens trobem, en definitiva, en una de les millors setmanes per tal de gaudir de la gamma cromàtica de colors a les fulles dels arbres barcelonins. A continuació mostrem algunes de les imatges realitzades aquests dies.