Gràcies a persones com en Miquel Tormos coneixerem la serra de Collserola d’una altra manera, caminant i descobrint un dels seus patrimonis més interessants: les fonts. Amb ell fem algunes parades en una de les seves rutes per Collserola: font de Santa Eulàlia – turó d’en Segarra – turó de Roquetes – torre Baró – Sant Llàtzer – Can Masdeu.

La font de Santa Eulàlia

Racons i indrets que ens permetran contemplar la gran diversitat natural i la riquesa cultural del parc. Les mines d’aigua a les zones amb les seves galeries, com ara el coll de Canyelles ens ha deixat moltes fontades. Una n’és la font de Santa Eulàlia, que aplegava antigament molts veïns de Sant Andreu i Horta que venien a dinar o berenar en aquest espai natural. Ara és un espai ocupat per grups de persones que fan botellot els caps de setmana.

Ara amb els botellots la tradició d’anar aquestes fontades s’ha perdut”
Miquel Tormos, autor ‘Camins d’aigua. Passejades per 100 fonts de Collserola’

La font de can Masdeu

Travessant el coll de la Ventosa descobrim la vall de can Masdeu, amb la masia que va ser l’antiga leproseria de l’Hospital de la Santa Creu. Aquí trobem una font i es busca finançament per rehabilitar la bassa gran de can Masdeu per convertir-la en un reservori d’aigua per a una trentena d’horts comunitaris.

Unes basses que en el passat eren el més semblant a unes piscines destinades als qui buscaven un dia de natura en família, prop de la gran ciutat. En Miquel Tormos també ens explica que als terrenys del Casino de l’Arrabassada hi havia una font sulfurosa.