Enderroc de la caseta de la Villa de la Concepció, situada al número 65 del carrer de Joaquim Valls, una edificació que formava part del conjunt de cases i hortets de la Prosperitat, amb ornaments fets amb la tècnica modernista del trencadís.

Enderroc de Villa Concepció a la Prosperitat

Nou Barris és l’únic districte de la ciutat que no té cap museu oficial. Per això les entitats veïnals consideren clau recuperar i difondre la història dels principals elements patrimonials del districte. En Joan Catafal, de la comissió Patrimoni de l’Associació de Veïns de la Prosperitat, explica com ha impactat al barri l’enderroc, aquest estiu, d’una de les cases més icòniques: Villa Concepció.

enderroc cases
La Villa Concepció era una casa dels anys 20 amb un trencadís a la façana
No ho entenem. Des del 2017 van comunicar Ajuntament, a la mesa de memòria del districte, la necessitat de mantenir aquest patrimoni humil que explica la nostra història. Ens van dir que es posaven a treballar. Ens sembla, que no han fet res
Joan Catafal, comissió Patrimoni de l’AV Prosperitat

Part d’algunes rajoles del trencadís de la façana es conserva a l‘Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris que va poder recuperar alguns dels elements de la façana després de l’enderroc.

prosperitat villa concepcio
Algunes del es peces que es conserven de la Villa Concepció a l’Arxiu de Roquetes

Enderroc Villa Josefa a la Prosperitat

A on no van poder recuperar res és a la casa que es va enderrocar al desembre del 2019. De la Villa Josefa, situada al carrer de Joaquim Valls, no es va poder salvar res, ni el valuós forjat de la balconada.

enderroc cases
La balconada portava la inscripció de Joaquim Valls que dona nom al carrer

Preservar unes 150 cases de la Prosperitat

La prioritat dels veïns com en Joan Catafal, que ha fet un catàleg documentat de les cases més antigues de la Prosperitat, és preservar les edificacions que encara estan dempeus, com ara la Villa Giralt, també al carrer de Joaquim Valls.

villa giralt prosperitat
La Villa Giralt està situada al número 68 del carrer de Joaquim Valls

Es calcula que n’hi ha una cinquantena d’una planta i un centenar de dues plantes. Totes aquestes cases tenen els respiradors que servien perquè les cases tinguessin una temperatura ambiental que garantien la seva adaptació a la climatologia.

Enderrocs aquest estiu a Barcelona

La pèrdua de patrimoni de Villa Concepció no ha estat l’única d’aquest estiu. El 3 d’agost va enderrocar-se els estudis de cine Balet i Blay, al barri del Coll, considerats els Walt Disney barcelonins i on es va fer ‘Garbancito de la Mancha’ el primer llargmetratge europeu d’animació en color.

Un altre establiment enderrocat aquest estiu ha estat la farmàcia situada al número 435 del carrer Gran de Sant Andreu, amb mosaics fets pel mestre Sunet Urgellès, que contenia rajoles amb lletres d’evocació modernista.

FB patrimoni
Foto de @ Josep Calve