La Model va obrir portes a la ciutadania el 21 de gener del 2018. Des de llavors, 154.100 persones l’han visitada i el recinte ha acollit 806 activitats al llarg d’aquests tres anys i mig. El govern municipal fa una valoració positiva d’aquestes dades, que demostren que l’antiga presó s’ha consolidat “com un espai d’ús cívic i social” a disposició dels veïns de l’Esquerra de l’Eixample. Entre les activitats que s’hi han fet, destaquen les exposicions, xerrades, rodatges, conferències i visites guiades.

Un espai nou d’ús cívic i social

L’Ajuntament treballa per programar més esdeveniments “de ciutat i culturals” a la Model de cara a la tardor i en destaca les visites escolars guiades que s’han fet i la programació d’activitats culturals per la Mercè o l’Open House BCN. Ara mateix, l’antiga presó té cedits temporalment espais a cinc entitats veïnals perquè els facin servir regularment. La intenció és arribar a més col·lectius i grups de l’entorn en un barri amb necessitat d’espais per a ús social i cultural. La Model també ha estat escenari de sessions fotogràfiques, videoclips, treballs acadèmics, programes de televisió i rodatges cinematogràfics.

El projecte Model batega! transformarà l’espai

Pel que fa als usos definitius de la Model, la proposta Model batega! va guanyar el concurs per transformar l’antiga presó. El projecte mantindrà el patrimoni i integrarà a cada una de les sis galeries de la Model set equipaments i habitatge públic, envoltats d’un gran parc de 14.000 m2. Segons el calendari, a mitjans del 2022 es podrien començar a redactar els projectes executius en funció de la disponibilitat dins els pressupostos municipals.