‘Garbancito de la Mancha’ (El cigronet valent)  va ser un personatge de dibuixos animats protagonista del primer llargmetratge d’animació en color d’Europa que es va estrenar el 23 de novembre de 1945 al cine Femina de Barcelona. També va ser el primer llargmetratge d’animació produït a Espanya i es va gestar a l’edifici situat al número 40 del passeig de la Mare de Déu del Coll.

L’any 1943 es va editar el llibre infantil Garbancito de la Mancha, escrit per Julián Pemartín i amb dibuixos d’Artur Moreno, el qual seria la base per escriure el guió de la pel·lícula.

Els Walt Disney barcelonins

A Barcelona va néixer el cinema d’animació de l’estat perquè hi havia una base de dibuixants especialistes en aquest gènere. Un equip encapçalat per Artur Moreno, director del film, va contactar amb Josep Maria Blay  i el seu soci Ramon Balet i van fundar els estudis Balet i Blay.

Els estudis Balet i Blay, la versió Walt Disney barcelonina

‘Garbancito de la Mancha’ va ser una aventura arriscada, ja que no s’havia fet cap pel·lícula de dibuixos animats fora dels EUA. L’equip de treball, format per unes 100 persones, va fer uns 350.000 dibuixos en 427 dies de feina. Una d’aquestes persones que feien els dibuixos a mà era la Pepita Pardell, una pionera del cinema d’animació al nostre país.

Els productors van anar a les escoles d’Arts i Oficis i Belles Arts de la ciutat per trobar el personal, sobretot dones encarregades de la secció de tinta i pintura. La part literària de la pel·lícula la va anar a càrrec de Julian Pemartín reconegut falangista que retratava els valors tradicionals del règim de Franco. Uns missatges en part maquillats al film gràcies a l’adaptació dels guionistes.

La caiguda dels estudis Balet i Blay

La poca rellevància de les següents cintes ‘Alegres vacaciones’ i ‘Sueños de Tay-pi’ van forçar el tancament dels estudis Balet i Blay. Això sí, dels d’aquella iniciativa empresarial i artística van sortir un grapat de dibuixants que acabarien a la Bruguera. Tota una escola d’uns estudis que aspiraven ser els Walt Disney barcelonins, ens ho explicava l’historiador Jordi Artigas en aquest capítol del ‘Va passar aquí’ .