La Torre Paula Canalejo (Homer, 27), un emblemàtic edifici modernista del barri del Putxet, ha estat parcialment enderrocada. Es tracta d’una d’obra del 1900 de l’arquitecte Ruiz i Casamitjana que destacava per la façana amb motius florals i el paviment hidràulic, entre altres elements. L’edifici s’ha buidat per dins i part de la façana del carrer de Pàdua ja ha desaparegut. La denúncia l’ha feta @BcnSingular en un tuit en què es pregunta com pot ser que la torre no estigués catalogada o protegida.

Un edifici amb baranes i reixes de ferro forjat

Un tret destacat de l’imponent arquitectura de la torre són els balcons de ferro forjat, així com la porta i la reixa. Uns elements que aquest dilluns encara no s’havien malmès.

Relleus florals de la façana de la Torre Paula Canalejo

Tot apunta que les obres d’enderroc de l’edifici, que no està catalogat, s’han fet amb el permís municipal. De fet, un senyal provisional de trànsit alerta que no es pot estacionar en aquest punt del Putxet, on es troben els carrers de Pàdua i d’Homer.

interior enderrocat de La Torreta del Putxet
Foto: @BcnSingular

Els veïns, en contra de l’enderroc parcial

“Jo em pensava que estava protegida, perquè apareix en molts webs del patrimoni modernista del Putxet, i de cop, ens trobem amb totes les entranyes de l’edifici a terra i només en queda la façana. Es protegeix bastant malament el patrimoni modernista de la ciutat si només se’n deixen les façanes”, es queixa Peter Sotirakis, veí del Putxet.

L’AV Putxet fa anys que demana que es faci un estudi de les cases, fanals i reixes del barri, tal com es va fer al Farró anteriorment, però encara no s’ha fet. “Estem en contra de qualsevol pèrdua de patrimoni al barri. Ens hauria agradat que a part de la façana se n’haguessin conservat alguns elements de l’interior com ara les rajoles hidràuliques“, ha lamentat Francesc Ribera, president de l’associació.

Part posterior de la Torreta, en procés d’enderroc

La història de la Torreta

L’edifici, conegut popularment com la Torreta, havia estat durant els darrers anys una residència geriàtrica. També va ser la llar d’un personatge il·lustre. El pintor i dissenyador gràfic alemany Will Faber Zietz hi va viure i treballar fins que va morir. En record seu es va col·locar l’any 2013 una placa commemorativa.