El projecte Relligant Nou Barris compleix sis anys en els quals ha recuperat 51 elements del patrimoni i la memòria històrica del districte. Acaben de presentar quatre nous punts que recuperen quatre capítols de la memòria de Nou Barris: la vaga de la Harry Walker, la lluita per la cobertura de la ronda de Dalt, l’emboscada i mort del maqui urbà Facerías, i el llegat de la parròquia efímera de Sant Tarsici.

Relligant Nou Barris és fruit de la col·laboració de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, el Grup d’Història de Can Basté i l’Associació Projectart – Nou Barris Televisió. Junts han creat un museu virtual de la memòria històrica del districte. El problema, però, és que només s’han instal·lat els primers 22 faristols o plaques amb el codi QR, -dels 51 elements destacats-.

Nou Barris, un districte sense museu

Nou Barris és l’únic districte de la ciutat que no té cap museu. Partint d’aquesta base, fa sis anys es va crear el projecte Relligant Nou Barris amb la intenció de crear un museu virtual. Només cal escanejar el punt QR per accedir al web del Relligant Nou Barris i consultar la informació i el vídeo que explica la història de cada element patrimonial. “Relligant Nou Barris sorgeix de la necessitat de senyalitzar als espais públics la memòria històrica de Nou Barris”, explica Arnaldo Gil, de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris. El problema és que “només es va fer la primera tanda, però a partir de la segona ja no es va fer”. Això provoca que la informació “només sigui visible a través de la pàgina d’internet”.

Recuperació de capítols històrics

Fins ara, Relligant Nou Barris s’havia centrat en recuperar i difondre la història dels principals elements patrimonials del districte, com ara les diverses masies, escultures i equipaments, el castell de Torre Baró o la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova. Enguany enceta una nova línia, la dels episodis històrics. “Es tracta de valorar el patrimoni immaterial, tots aquells fets que tenen una base històrica, un valor patrimonial i memorial”, assegura Gil. Aquests capítols són la vaga de la Harry Walker, que va passar a la història per la seva durada, la forta repressió i el ressò internacional que va tenir; la lluita veïnal per aconseguir la cobertura de la ronda de Dalt; l’emboscada i la mort del maqui urbà Facerías, de veu d’un testimoni ocular del succés; i el llegat de la parròquia efímera de Sant Tarsici i la tasca del mossèn Sayrach.

Els punts s’actualitzen

A més d’aquests quatre punts, el projecte ha revisat i actualitzat altres com passa amb les remodelacions del Parc de la Guineueta (la Guineu) o el Rec Comtal, i la plaça de les Treballadores i Treballadors de la Harry Walker un cop ha canviat formalment de nom per fer referència a qui hi va treballar.