Els veïns de Sarrià fa anys que lluiten per salvar els Jardins de Can Raventós. Es tracta d’una finca amb una casa catalogada del segle XIX, envoltada de jardí. La promotora Bidgal 5.000 SL vol edificar tres blocs de pisos de luxe allà on ara hi ha arbres. Un projecte totalment oposat al que volen els veïns, que demanen que es conservi el jardí i es converteixi en un refugi climàtic obert a tothom.

Ara fa un any es va aprovar al ple de l’Ajuntament la construcció de 36 pisos de luxe a la finca. La plataforma Defensem Can Raventós denuncia que el planejament urbanístic no respecta la normativa i que hi ha hagut corrupció. Per això ho va denunciar a l’oficina Antifrau el novembre del 2020 i aquest estiu ha presentat un recurs al TSJC. Per fer front a les despeses judicials, han fet un micromecenatge amb què ha aconseguit recaptar més de 7.000 euros, 1.000 euros més dels que demanaven.

Els veïns demanen una permuta

De moment, les llicències d’obres s’estan tramitant i la plataforma lamenta que amb el recurs al TSJC no n’hi ha prou per aturar la construcció dels pisos de luxe. Per això, demana una vegada més que l’Ajuntament actuï: proposen fer una permuta amb un solar municipal del barri situat al carrer del Monestir, número 12. “Es podria fer una permuta amb un solar municipal que hi ha a Pedralbes. El consistori sempre diu que no hi ha temps, ja ens ho van dir el 2016, i sí que n’hi ha. Demanem un gest a l’Ajuntament”, afirma Eulàlia Marquès, de la plataforma Defensem Can Raventós.

Demanen convertir els jardins en refugi climàtic

Els veïns es queixen de la falta de diàleg amb l’Ajuntament i no entenen per què el consistori no aprofita l’oportunitat per convertir els últims jardins del nucli antic de Sarrià en un refugi climàtic per a tot el barri. “No es pot destrossar un jardí amb uns arbres que tenen gairebé 100 anys. L’Ajuntament assegura voler fer una Barcelona verda, doncs aquí ja és verda, per què fer-ho desaparèixer?”, es lamenta Eugenia Merás, veïna i membre de la plataforma.

Una lluita veïnal que ve de lluny

La lluita veïnal per salvar els Jardins de Can Raventós a Sarrià ve de lluny. Els anys 2016 i 2019 l’Associació de Veïns de Sarrià va presentar al·legacions denunciant l’incompliment normatiu dels planejaments urbanístics anteriors i els va tombar.

Segons l’Ajuntament, el pla urbanístic actual ha passat tots els requeriments jurídics i tècnics necessaris i el Pla especial integral redactat específicament per a la construcció en aquesta finca ha tingut el vistiplau del Departament de Patrimoni Arquitectònic Històric i Artístic de Barcelona. Pel que fa a la permuta i la possibilitat de traslladar una part de l’edificabilitat, és una opció, diuen, que s’hauria de valorar.