Continua la incògnita sobre el que li ha pogut passat al drac de ferro desaparegut la baixada de Santa Eulàlia. Una veïna que viu en aquest carrer, la Catalina Vergès, ha denunciat a la Generalitat els fets. Segons ha explicat a betevé, es va adonar fa uns dies que aquest element havia desaparegut i va decidir notificar-ho a Palau. Des d’allà la van derivar als Mossos d’Esquadra. La Catalina afirma que un avantpassat de la seva família va ser l’encarregat de col·locar el drac en aquest punt, fa prop de 200 anys.

Un possible accident

Ella i altres veïns afirmen que la figura va desparèixer fa entre tres i quatre setmanes i apunten que un camió en podria ser el responsable. José Moreira, que viu a la zona, va més enllà i detalla que el vehicle va ser un camió d’escombraries. Tot i això, el servei de neteja utilitza vehicles més petits per recollir la brossa dels carrers estrets de Ciutat Vella. Tots els veïns consultats per betevé creuen que va ser un accident, però antiquaris de la zona no descarten que es pugui tractar d’un robatori i que el drac aparegui en “alguna subhasta”.

El drac no està catalogat

L’historiador Daniel Venteo creu que si va ser estat robat, es tracta d’un cas mediàtic i que, per tant, serà difícil que la figura es pugui vendre. Sigui com sigui afirma que la desaparició “és una mala notícia” i demana que les administracions “posin fil a l’agulla” a la “temptació” de robar elements que formen part del patrimoni. Encara, però, no se sap si el drac és una figura original o es tracta d’una recreació “probablement del segle XX” quan aquest edifici, afegeix, “que originàriament és del segle XVI, va ser profundament transformat”.