La Diputació de Barcelona ha culminat les obres de condicionament del Paranimf del Recinte de l’Escola Industrial. Es tracta d’un espai de grans dimensions previst en el projecte original del 1929 de l’arquitecte Joan Rubió i Bellver, però que fins ara ha estat en desús. Els treballs per recuperar el Paranimf van començar el 2017 i s’hi han invertit vuit milions d’euros. L’espai ha acollit aquest dijous el primer ple presencial de la Diputació des de l’esclat de la pandèmia.

El Paranimf està just al damunt de l’entrada principal al Recinte de l’Escola Industrial des del carrer del Comte d’Urgell. L’espai està coronat per una cúpula de 20 metres de diàmetre. La rehabilitació ja ha permès recuperar-ne els elements originals, com ara la fusta del sostre o les vidrieres, i mantenir-ne les característiques principals. En el cos central del recinte s’aixequen 12 pilars sobre els quals descansa la coberta feta amb peces triangulars de teula plana ceràmica.

Un auditori per a 600 persones

L’element central del Paranimf és un auditori versàtil amb diverses sales annexes. Hi ha un escenari de 55 m² que es pot ampliar amb plataformes mòbils fins als 110 m². A la platea hi ha una grada mòbil amb 250 cadires i capacitat per a 311 persones més a peu. L’espai central està envoltat per un amfiteatre amb quatre fileres de cadires per a 334 persones. La platea sencera pot convertir-se en escenari (retirant les grades) i deixar el públic només a l’amfiteatre.

A banda de l’espai principal, hi ha un foyer de 366 m² per a activitats complementàries. A més, a banda i banda de la cúpula s’han rehabilitat dues torres bessones que acullen sales de reunions.

Dissenyat i inacabat a principis del s. XX

EL Recinte de l’Escola Industrial es va inaugurar el 1870 com una fàbrica de filats i teixits de cotó. El 1906 va passar al Patronat de l’Escola Industrial i, finalment, va anar a parar en mans de la Diputació. L’arquitecte Rubió i Bellver va dissenyar l’edifici del Paranimf entre els anys 1926 i 1929. Les obres de la façana i de l’entrada es van acabar, però les del Paranimf no. Estava cridat a ser l’espai més representatiu de l’activitat acadèmica del centre universitari.

La Diputació hi farà els plens cada mes

Coincidint amb la finalització de les obres, la Diputació de Barcelona ha celebrat aquest dijous el ple de setembre al Paranimf de l’Escola Industrial, el primer amb tots els diputats presencials des de l’esclat de la pandèmia. A partir d’ara, farà totes les sessions aquí en comptes de fer-ho a l’Edifici de Can Serra, a la rambla de Catalunya. La presidenta de la Diputació, Núria Marín, ha dit que la voluntat és que sigui “un espai conegut per la ciutadania”.