La congregació que s’encarrega del centre de menors (CRAE) de Sant Josep de la Muntanya està en contra de l’obertura d’un carrer al recinte, prevista en el futur pla de Gràcia. Ha de ser una via per a vianants i bicicletes entre els carrers de la Mare de Déu de la Salut i el de Maignon, per millorar l’accesibilitat del barri. Però els responsables del centre denuncien que això posaria en perill la intimitat dels menors i obligaria a reorganitzar el funcionament de l’espai.

La congregació de la Mare de Déu dels Desemparats i Sant Josep de la Muntanya explica que per obrir aquest pas, l’Ajuntament vol aprofitar una via privada que dona directament a dues llars del CRAE. És per on entren i surten els infants i joves, i també per on es fa la descàrrega de material. Com que ara mateix és un camí sense sortida, per obrir-lo s’hauria de tirar a terra la zona de bugaderia i els tallers, que són obra de Francesc Berenguer i Mestres, ajudant de Gaudí.

L’Ajuntament estudia com afectar el més mínim possible el CRAE

Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, ha explicat que després de les al·legacions rebudes per part del CRAE, estan estudiant com dur a terme el projecte sense que sigui un greuge per als menors, però que alhora es pugui garantir l’accessibilitat al barri de la Salut, amb molts problemes per l’orografia de carrers molt costeruts.

Buscarem una proposta al més ajustada possible, per garantir l’accessibilitat del barri i alhora evitar el greuge amb el CRAE
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat

Els menors quedaran desprotegits

Però Mari Carmen Guerrero, administradora del CRAE, veu impossible dur a terme el projecte sense afectar el funcionament del centre. D’una banda, per un problema de seguretat: el carrer que es vol reconvertir en ús públic posaria en perill els infants i joves en situació de risc que viuen a tocar mateix de la via. D’altra banda, perquè passa pel mig del recinte. Això dividiria les llars en dos i la meitat dels menors es quedarien sense accés als jardins.

No podem augmentar-los el risc, permetent que es es pugui passar per on tenen casa seva
Mare Mari Carmen Guerrero, administradora del CRAE

Més de 10.000 signatures en contra

El CRAE del santuari de Sant Josep de la Muntanya és el més gran de Catalunya. Aquest estiu la congregació que el gestiona ja va presentar al·legacions a la modificació del Pla General Metropolità, aprovada inicialment a principis d’any. En només 15 dies van recollir me´s de 8.000 signatures de suport. Ara han seguit amb la recollida per continuar pressionant l’Ajuntament i ja en tenen 10.000. A més, han informat la DGAIA del problema, que ja ha emès un informe en contra del vial.

No són els únics que s’han mostrat en contra del pla que vol preservar la identitat de Gràcia. Els veïns del passatge de Frígola també van presentar-hi al·legacions fa uns mesos i s’estan reunint amb altres afectats per sumar forces. Tampoc no és la primera vegada que la comunitat de Sant Josep de la Muntanya, on també hi ha un centre de culte religiós, s’ha de mobilitzar per aquest tema. El Pla General Metropolità del 1976 ja preveia un vial a la zona. En aquella ocasió van haver de lluitar per preservar els jardins, per on es volia obrir el carrer, i van aconseguir que es protegissin.