Cuinar les receptes de tota la setmana en només tres hores. Emular les receptes d’un restaurant de tres estrelles o aventurar-se a fer pa a casa. Cada cop hi ha més persones aficionades a la gastronomia i la cuina, i una bona opció de regal per a totes elles pot ser alguna de les novetats editorials que s’han publicat darrerament. En aquest article en recollim algunes que poden servir d’idea per demanar al tió o als Reis d’Orient.

Per als qui sempre van amb pressa

La xef Ada Parellada es compromet a ensenyar-nos com tenir un àpat a punt en cinc minuts. El seu nou llibre ens proposa un mètode per tenir una alimentació variada, equilibrada i gustosa amb una cuina àgil i organitzada. El llibre ofereix 80 receptes saludables i fàcils de preparar per aconseguir que l’àpat sigui a taula en cinc minuts. El sistema es basa en la planificació del menú, la compra acurada, l’elaboració de les bases casolanes un cop a la setmana i la unió de tots aquests elements en un plat.

Per als qui volen cuinar com un tres estrelles

Encara amb la ressaca emocional d’haver aconseguit la tercera estrella Michelin, els xefs del Disfrutar, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, ofereixen el segon volum del seu restaurant. Aquest llibre segueix els passos viscuts durant el període 2018-2020. ‘Disfrutar vol. 2’ té 326 pàgines i conté 96 receptes catalogades acompanyades de 182 imatges. Recull també la progressió del restaurant quant a espais, persones, sala i servei, oferta gastronòmica, viatges i reconeixements.

Com a novetat respecte al primer volum, algunes receptes consten de codi QR i enllacen amb un vídeo per poder executar-les.

Per als qui volen combinar tradició i modernitat a la cuina

Després de molts anys d’ofici, la xef Carme Ruscalleda comparteix la seva saviesa culinària al llibre ‘La paella pel mànec’. Un volum en què ens dona consells i receptes per cuinar i viure millor. La cuinera selecciona i perfecciona les seves receptes perquè tothom pugui posar en pràctica tècniques i coneixements imprescindibles per cuinar bé a casa. Ruscalleda considera que la cuina s’aprèn cada dia i es va polint. Ens convida a ser atrevits i agosarats i a prendre nota dels nostres èxits culinaris. La xef creu que cuina i alimentació han d’estar al capdamunt de la nostra llista de desitjos per aconseguir una vida més saludable. Al llibre hi trobem receptes com els macarrons mar i muntanya, pastís de mel i mató i ramen a la catalana.

Per als sibarites amb poc temps per cuinar

Amb més d’un milió de seguidors als seus comptes d’Instragram i Tik Tok, Rafael Antonín, més conegut com a @rafuel55 o Xef Rafa, s’ha convertit en un influenciador gastronòmic que diàriament atrapa amb plats i receptes senzilles i gustoses. Després de recopilar algunes d’aquestes propostes al llibre ‘Mis mejores recetas’, ara arriba el segon llibre, ‘Grandes éxitos de Rafuel’. És un receptari per als qui no disposen de gaire temps per cuinar però no per això renuncien a menjar bé. Hi ha receptes de truites de mil i un sabors, com la de ceba caramel·litzada amb trufa i provolone, o totes les possibilitats d’arrossos ja sigui en format de risotto o melós amb sèpia i gambes. Són més de 70 receptes, algunes de les quals són inèdites.

Per als qui volen fer pa a casa

Cada cop són més els panarres que deixen fluir la seva passió intentant fer pa a casa. Un dels llibres que els pot ajudar és el del mestre forner Daniel Jordà, de Panes Creativos, de tota la vida dedicat al món del pa, que s’ha donat a conèixer també com a guanyador del concurs Millor Panettone Tradicional de l’Estat l’any 2022. Al llibre hi exposa els seus coneixements sobre els processos i tècniques del pa, i explica els preferments i la importància que tenen, juntament amb la massa mare. Cada capítol també reserva un espai per a les anècdotes que Jordà ha acumulat durant tants anys de trajectòria panarra.

Per als qui cuinen amb amics

Perquè cuinar també és un acte de comunió i diversió amb els amics. Així ho entén el xef Nandu Jubany, que a l’estiu es va reunir amb persones estimades per cuinar una recepta amb cadascuna d’elles. Ara les ha recollit totes al llibre ‘Receptes per compartir amb amics’. La recepta s’acompanya d’un codi QR que enllaça amb un vídeo de la trobada amb amics com el pilot Marc Márquez, la xef Carme Ruscalleda i el xef Carles Gaig. Jubany explica que ha triat 12 productes “de veritat”, un per a cada mes de l’any, i els ha cuinat “en companyia de familiars, amics i persones a qui admiro”.

Per als qui volen descobrir els millors vins de Catalunya

Els aficionats al vi saben que cada any tenen una cita imprescindible amb ‘La guia de vins de Catalunya’ amb els vins guanyadors d’entre 1.258 referències tastades. La guia es completa amb articles d’opinió de personalitats lligades amb el sector i un extens assaig en què els autors plasmen la visió del món del vi català i cap a on hauria d’anar el sector per millorar en el futur.