(ACN/Redacció) El Gremi d’Editors de Catalunya ha assegurat aquest dilluns que la venda de llibres de ficció, no-ficció, infantil i juvenil en català ha experimentat un creixement del 12 % el 2023 al país. La facturació total del sector a Catalunya (incloent els llibres de text) ha estat de 500 milions d’euros, un 30 % de la qual ha estat d’exemplars en català.

Les editorials catalanes van facturar el 2022 a tot l’estat 1.442 milions d’euros. Tot i les darreres crisi econòmiques, segons dades del Gremi d’Editors, el mercat espanyol ha crescut un 3,5 % el 2023. En general, el sector del llibre català (incloent els llibres de text) suposa un 53 % de la producció a Espanya. Les editorials catalanes centrades en ficció i literatura infantil representen un 80 % del total del mercat.

La major facturació, per Sant Jordi

El gremi ha recordat que un 40 % de la facturació a Catalunya es realitza per Sant Jordi, un 30 % per Nadal i Reis i la resta es completa durant l’any amb un repunt de vendes el setembre. Els editors han celebrat que el creixement del 3,5 % a tot l’estat consolidi el llibre com a primera indústria cultural.

El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patricis Tixis, ha explicat que el 2023 no ha estat “fàcil” per la situació econòmica i la pressió per l’augment de les despeses de producció derivades de la guerra entre Ucraïna i Rússia. Això sí, el 2023 ha servit per estabilitzar els nous hàbits de consum arribats després de la pandèmia que van potenciar l’oci cultural. També ha pronosticat que el 2024 no serà “pitjor” que el 2023.

Peticions a la Generalitat i al govern

El Gremi d’Editors ha demanat la implementació “amb decisió” del Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya, que el pressupost de la conselleria de Cultura arribi al 2 % del pressupost de la Generalitat el 2025 i seguir apostant pel suport a la internacionalització del sector català.

També han reclamat al nou Govern espanyol que millori les eines per defensar els drets d’autor i la protecció de la propietat intel·lectual i una regulació específica per a l’ús de la intel·ligència artificial.

Nit de l’Edició

També s’ha anunciat que el Premi Atlàntida, que s’entregarà durant la Nit de l’Edició d’aquest dilluns, serà pels municipis de Calonge – Sant Antoni (Baix Empordà) i Urueña (Castella i Lleó). Els dos pobles han estat reconeguts per la seva política d’obertura de llibreries i promoció del llibre en general.

A la Nit de l’Edició la Cambra del Llibre de Catalunya també lliurarà el Memorial Fernando Lara a L’Altra Editorial i l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya atorgarà el Premi de Traducció Ángel Crespo a la millor traducció de l’any a Núria Molines Galarza, per la traducció de l’alemany al castellà d”El hombre del jazmín y otros textos’, d’Unica Zürm.