La màxima distinció s’ha fet esperar. Ha hagut de ser la ciutat de Barcelona qui ha donat sort i finalment ha coronat amb les tres estrelles Michelin el restaurant Disfrutar, d’Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. En el moment de rebre la distinció durant la gala de la Guia Michelin 2024, els xefs han afirmat que no s’esperaven gens aquest reconeixement i han agraït la feina del seu equip.

El restaurant va obrir portes el 2014. Un any més tard va rebre la primera estrella, la segona va caure el 2017 i des d’aleshores cada any les travesses han apuntat que vindria la tercera, però ha hagut de ser en l’edició que s’ha celebrat a Barcelona que el restaurant ha ascendit a l’Olimp dels restaurants amb tres estrelles.

ÀBaC, Lasarte i Cocina Hermanos Torres, els altres restaurants amb 3 estrelles

A Barcelona, fins ara només hi havia tres restaurants amb la màxima distinció: ÀBaC, Lasarte i Cocina Hermanos Torres, que va aconseguir la tercera estrella en la darrera edició. Ara s’hi afegeix el Disfrutar, la proposta de tres ex-Bulli que després de treballar 15 anys amb Ferran Adrià van decidir engegar projecte propi el 2014.

A banda de les estrelles, els tres xefs sumen diverses distincions al seu palmarès. Al setembre van ser proclamats Premi Nacional de Gastronomia “ex aequo” com a millors caps de cuina 2023. I aquest 2023 també han estat distingits com a millor restaurant d’Europa i segon millor del món al rànquing britànic The world’s 50 best restaurants.

Una guia que posa l’accent en la sostenibilitat

La gala, presentada per Andreu Buenafuente, ha començat a les set de la tarda a l’Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Hi havia 800 persones convidades, que han conegut els noms dels restaurants amb estrella que figuraran a la Guia Michelin 2024.

La guia també ha posat l’accent en la sostenibilitat a través de l’estrella verda Michelin, una distinció que reconeix els establiments particularment compromesos amb la gastronomia sostenible, la natura i el futur del planeta. Durant la gala també s’ha estrenat el premi a millor sommelier, que ha recaigut en Josep Pitu Roca, del Celler de Can Roca, i s’ha donat el segon premi al servei de sala a Joan Carles Ibáñez, del restaurant Lasarte. L’any passat es va estrenar aquesta distinció amb Toni Gerez, cap de sala del restaurant Castell de Peralada.