En pocs anys, el barceloní Rafa Antonín, a qui tothom coneix com a Rafuel, ha passat de ser un venedor de benzina relativament anònim a convertir-se en un dels “influencers” gastronòmics més populars a la xarxa. I tot, gràcies a les seves receptes variades, senzilles de fer i que ens fan obrir la gana. Ara, quan acaba de publicar ‘Grans èxits d’en Rafuel’, el seu nou llibre, el cuiner ha passat pel ‘Plaça Tísner‘.

Una publicació a Facebook

En Rafuel sempre ha estat un bon amant de la cuina, i una persona prou curiosa per interessar-se per les xarxes socials. Aquestes dues aficions es van trobar el dia que, fart de cridar les seves filles i nebodes perquè anessin a sopar, les va etiquetar en una publicació a Facebook en què les convocava a taula i ho acompanyava d’una fotografia de l’àpat que els havia cuinat. La broma va ser rebuda amb escàndol per les seves filles adolescents.

Rafuel

La sorpresa va venir quan van respondre a la publicació altres usuaris de la xarxa, que lloaven l’atractiu del plat. Al cap de poc, amb la irrupció d’Instagram, Rafuel va començar a penjar els plats que cuinava. I poc a poc va anar acumulant una base de seguidors que, sumats als de TikTok, acumulen més d’un milió de persones.

Rafuel - receptes
Arròs melós de sípia i gambes

La cuina dels grans, per als joves

‘Grans èxits d’en Rafuel’ agrupa gairebé un centenar de receptes de carns, peixos, arrossos, pastes o llegums, a més d’una selecció de dolços. Receptes que el cuiner ha publicat al seu compte d’Instagram, en què una bona part del seu públic el conforma gent jove. Una nova generació de cuiners aficionats, que busquen receptes assequibles i fàcils de fer, però que, al mateix temps, recuperi les essències de la cuina tradicional dels seus avantpassats: truites de patates, fideus, canalons o fricandó, per celebrar el plaer de menjar bé i en bona companyia.

Rafuel - receptes
Espatlla de cabrit al forn

El “mosaic” de Rafuel

  • Un combustible: La benzina. Abans de fer-se popular davant dels fogons, el Rafuel es dedicava a vendre aquest producte essencial per a l’automoció, però molt poc comestible.
  • Una xarxa social: Instagram. El Rafuel va començar a penjar fotos en aquesta xarxa fa una dècada, i de mica en mica ha anat acumulant una base de més de 800.000 seguidors.
  • Un plat: Els ous amb patates fregides. Tot un clàssic de la cuina tradicional i dels bars de tapes, i que el nostre convidat considera un dels seus àpats preferits.
  • Un crit de guerra: ‘Muy buenos días’, amb aquesta salutació comença tots els seus vídeos, una fórmula que ja ha convertit en la seva signatura personal a la xarxa.
  • Un llibre: ‘Grans èxits d’en Rafuel’. Un dels cuiners més digitals de casa nostra torna al format analògic del paper per oferir-nos una col·lecció de receptes d’aquelles que ens faran salivar.
  • Una plaça: La del monestir de Pedralbes. Un racó tranquil que ens transporta a l’edat mitjana, per a un cuiner del segle XXI.

L’entrevista sencera, al ‘Plaça Tísner’