Sovint tenim dubtes sobre com hem de dirigir-nos als Reis durant la cavalcada a Barcelona. Fets un sac de nervis i amb les presses, de vegades oblidem, fins i tot, com hem d’anomenar els Reis en català. El nostre Departament Lingüístic ha preparat una petita guia que ens ajudarà a dirigir-nos-hi correctament quan els vegem durant la cavalcada.

Si vols recuperar com ha estat la Cavalcada de Reis 2019 a Barcelona, mira-la aquí:

Com hem de pronunciar els noms dels Reis Mags?

A empentes i rodolons haurem pogut trobar un bon lloc per veure passar Ses Majestats, —recordem que els hem d’escriure així, si posem “Ses Magestats” farem falta d’ortografia—; quan ens passin pel davant damunt les carrosses tindrem moltes ganes de cridar-los pel nom i de saludar-los personalment.

Serà, doncs, el moment de gastar-los el nom i per fer-ho bé hem de recordar que:

  • Melcior, el rei blanc: el pronunciem sense la erra final i amb vocal neutra en català oriental [məlsió]. I e tancada en occidental [melsió].
  • Gaspar, el rei ros: el pronunciem amb erra final. En oriental així: [gəspár]. I en occidental, aixà: [gaspár].
  • Baltasar, el rei negre: el pronunciem sense la erra final i amb la essa sonora [bəltəzá], en oriental, i [baltazá] en occidental.

Cavalcada en català, “cabalgata” en castellà

Els Reis, abans de començar la nit màgica, faran la tradicional cavalcada. Sovint sentim dir “cabalgata”, però recordem que es tracta d’una interferència lingüística, un terme incorrecte en català.

Ses Majestats, amb l’ajuda dels patges, repartiran tones de caramels. Recordem que en català no diem “tonelades”.

Aquest 2019 obrint el seguici reial, hi trobem el Senyor Hivern, un titella gegant. De vegades el gènere de la paraula “titella” ens fa ballar el cap; recordem que en català és una paraula masculina i que, per tant, no hem de dir “una titella”, sinó “un titella”.