nom reis orient català

Quan arriben les festes de Nadal 2022, podem tenim dubtes sobre com hem de dirigir-nos als Reis d’Orient durant la cavalcada a Barcelona. Fets un sac de nervis i amb les presses, de vegades oblidem, fins i tot, com hem d’anomenar-los en català. Des de btvllengua hem preparat una petita guia que et pot ajudar a cridar-los correctament quan els vegem durant la cavalcada.

Consulta quin és el nom dels Reis d’Orient en català. Així t’has de dirigir als Reis Mags en aquesta cavalcada 2023!

Com hem de pronunciar els noms dels Reis Mags?

A empentes i rodolons haurem pogut trobar un bon lloc per veure passar Ses Majestats —recordem que els hem d’escriure així, si posem “Ses Magestats” farem falta d’ortografia—; quan ens passin pel davant damunt les carrosses tindrem moltes ganes de cridar-los pel nom i de saludar-los personalment.

Serà, doncs, el moment de gastar-los el nom i per fer-ho bé hem de recordar que:

  • Melcior, el rei blanc: el pronunciem sense la erra final i amb vocal neutra en català oriental [məlsió]. I e tancada en occidental [melsió].
  • Gaspar, el rei ros: el pronunciem amb erra final. En oriental així: [gəspár]. I en occidental, així: [gaspár].
  • Baltasar, el rei negre: el pronunciem sense la erra final i amb la essa sonora [bəltəzá], en oriental, i [baltazá] en occidental.

Cavalcada en català, “cabalgata” en castellà

Els Reis, abans de començar la nit màgica, faran la tradicional cavalcada. Sovint sentim dir “cabalgata”, però recordem que es tracta d’una interferència lingüística, un terme incorrecte en català.

Ses Majestats, amb l’ajuda dels patges, repartiran tones de caramels. Recordem que en català no diem “tonelades”.

Notícies de Reis 2023