La dada és impactant: 13 dels 17 darrers primers ministres britànics han estudiat a la Universitat d’Oxford. L’escriptor i periodista Simon Kuper també, i a la mateixa època que dos d’ells: David Cameron i Boris Johnson. Durant els anys d’universitat, Kuper va descobrir el perquè d’aquest percentatge aclaparador i ho explica al seu nou llibre, ‘Amigocracia: cómo una pequeña casta de ‘tories’ de Oxford se apoderó del Reino Unido’ (Capitán Swing).

Segons explica al programa ‘Plaça Tísner’, principalment són mandataris conservadors que “provenen d’escoles privades per a la classe alta, com Eaton, en què eduquen els nois des dels 11 anys perquè siguin la futura elit política”. Assegura, a més, que determinats estudiants tenien pràcticament garantit l’accés a la universitat gràcies a “un sistema de selecció fraudulent“. Un cop a dins, entren en “un club de debat molt prestigiós que forma els futurs polítics en retòrica i cursen una carrera que els especialitza en política, filosofia i economia”.

“Oxford s’avergonyeix d’haver produït Boris Johnson”

L’autor adverteix que la capacitat retòrica d’aquests polítics és clau per entendre el Brexit. De fet, reconeix que va decidir escriure el llibre quan els veia aparèixer en pantalla durant la campanya perquè el Regne Unit deixés de formar part de la Unió Europea: “Vaig pensar que potser entenia alguna cosa dels orígens del Brexit perquè tots van anar a la meva universitat”.

El sentiment d’impunitat de les classes dirigents a Anglaterra és un altre dels temes que aborda a l’assaig. Considera que pertanyen a un establishment a qui no s’apliquen les mateixes normes que a la resta de la població. Per exemple, descriu que Cameron i Johnson eren membres del Bullingdon Club, “un club d’homes de classe alta que tenien certa impunitat a Oxford” i que això explicaria que després “fessin festes a Downing Street durant la covid mentre la gent no podia anar a l’enterrament dels seus pares”.

Pel que fa a la recepció que ha tingut el llibre, Kuper assegura hi ha hagut repercussió entre els al·ludits: “Els polítics accepten de certa manera que el que dic és cert i a Ofxord s’ha fet autocrítica perquè la universitat s’avergonyeix d’haver produït Boris Johnson i aquesta casta”. Afirma que el centre s’està reciclant i que fins i tot hi ha anat a fer xerrades sobre el que denuncia a l’assaig.

Similituds entre la casta al govern britànic i a la presidència del Barça

Columnista del ‘Financial Times’, abans d’aquest darrer llibre havia publicat títols relacionats amb el món del futbol com ‘La complejidad del Barça’, el seu últim títol abans d”Amigocracia’ i en què relata l’ascens del club, però també els darrers anys de davallada.

Després d’haver estat submergit en els dos mons, adverteix que “la casta de Boris Johnson o David Cameron no és tan diferent de la de Rosell, Laporta i Bartomeu”. “També es coneixen des de la joventut, no són amics sinó rivals però venen dels mateixos orígens”, conclou.