obres aturades coronavirus

El Govern espanyol ha aprovat que alguns treballadors puguin tornar a la feina, malgrat que continua el decret d’estat d’alarma i el confinament. A la resta de comunitats autònomes ja s’ha tornat a treballar el dilluns, però a Catalunya és a partir de dimarts despré del Dilluns de Mona. Qui pot tornar a treballar demà? Es reactiven una sèrie d’activitats i serveis que havien quedat aturats per l’enduriment de les mesures de prevenció contra el coronavirus. Els sectors no essencials, frenats fins al 13 d’abril i amb un permís retribuït recuperable per als treballadors, recuperaran l’activitat, tal com ha aprovat aquesta setmana el Govern espanyol.

Els treballadors no essencials que l’endemà de Dilluns de Pasqua tornaran a la feina són, a banda dels serveis essencials, que no han deixat d’estar operatius en cap moment, els assalariats de les empreses dels sectors de la construcció, de la indústria i d’alguns serveis. 

obres aturades coronavirus

Serveis essencials i no essencials?

Els serveis essencials a Barcelona i Catalunya mantindran l’activitat com han fet fins ara. Dels no essencials es mantindran tancats els comerços, restauració (excepte les que reparteixen a domicili) i els establiments d’oci.

Els sectors que podran reobrir són la construcció, la indústria i alguns serveis. La construcció, tant en les obres d’edificis com en tasques d’enginyeria civil. Les obres públiques de l’Ajuntament de Barcelona ja es van aturar fa setmanes i continuaran suspeses, així com les de la Generalitat.

En el cas de la indústria, podran reobrir fàbriques que no produeixen directament per frenar la pandèmia ni per garantir subministres bàsics. En aquest decret, havien quedat exempts de tancar alguns centres de fabricació que no eren del grup d’essencials, com el tèxtil o l’automoció, però que estaven contribuint a produir roba de protecció o peces per a respiradors.

Pel que fa als serveis, estaven obligats a quedar-se a casa alguns sectors com treballadores de la llar, jardiners i operadors de centres d’atenció telefònica, que a partir de dimarts podran tornar a la feina. També podran tornar treballar els advocats i les gestories.

El petit comerç continuarà tancat

Un dels sectors que continuarà sense poder obrir portes serà el petit comerç. Les excepcions seguirant sent les botigues d’alimentació, begudes i de productes de primera necessitat. Els establiments farmacèutics, sanitaris i les clíniques veterinaries podran obrir, així com les òptiques, productes ortopèdics i botigues de productes higiènics.

Podran obrir premsa i papereria, benzineres, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, les botigues de menjar per a animals de companyia i el comerç per internet.

El govern espanyol suspèn les obres a edificis habitats

Per evitar contagis de coronavirus, el govern espanyol ha decidit suspendre les obres a edificis on hi hagi persones que es puguin creuar amb els treballadors de la construcció. L’ordre ministerial s’ha publicat al BOE i deixa fora la reparació de les avaries urgents, que sí que es podran produir. També s’estableix com a excepció aquells immobles que es puguin sectoritzar per evitar el contacte d’obrers amb persones alienes als treballs. L’executiu espanyol apunta que la mesura és necessària per no incrementar del risc de contagi de coronavirus.