Escola Bogatell

Dijous, 12 de març, va ser el darrer dia lectiu presencial a les escoles, una de les mesures per evitar els contagis de coronavirus. Tots els centres educatius van tancar i al llarg d’aquest mes han estat molts els dubtes i inquietuds de la comunitat educativa. Hem vist mestres compartint idees i propostes educatives a través de les xarxes i dels blogs escolars, i pares i mares que durant el confinament acompanyen els seus fills fent els deures.

El tercer trimestre comença amb la intenció de fer un seguiment telemàtic, tot i que des del Departament d’Educació ja han explicat que en el cas de primària i secundària no s’avaluarà els alumnes. Sí que es busca encara la manera de donar títols als estudiants de grau o segon de batxillerat. Des del Departament també han explicat que han intensificat esforços per formar el professorat i posar a disposició de les escoles recursos virtuals, però alguns centres alerten que la bretxa digital marcarà encara més diferències entre l’alumnat i que l’avaluació telemàtica no és una opció justa per a tots els alumnes.

Alguns progenitors s’han agrupat per protestar contra l’avaluació telemàtica que es preveu en els alumnes de cursos superiors. També la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC), que manté informats els pares i mares de les novetats del Departament d’Educació,  s’ha posicionat en contra de l’avaluació telemàtica.

Polèmica amb les quotes

Una altra de les qüestions que s’han plantejat aquestes setmanes és si les escoles concertades han de cobrar o no a les famílies per un servei que no estan oferint. Des de l’escola concertada, que ha demanat a la Generalitat rebre el mateix tracte que les públiques pel que fa als pagament de salaris de personal docent,  recorden que la part que repercuteixen a les famílies en el rebut es destina a serveis complementaris com la sisena hora o l’acollida.

Les escoles bressol privades també denuncien trobar-se en un buit legal que, en alguns casos, les abocarà al tancament. No poden cobrar per un servei que no estan oferint, però com que no formen part de l’ensenyament obligatori, el Departament d’Educació no assumeix les despeses de personal i manteniment dels centres. En el cas de les públiques, l’Ajuntament ja va anunciar que mentre durés la crisi del coronavirus no es carregaria cap rebut a les famílies.

vaga ensenyament

Quan tornaran a classe els alumnes?

Una de les incògnites és quan es donarà per acabat aquest curs escolar. Si el calendari de desconfinament ho permet, no descarten reobrir les aules al juny per tancar el curs presencialment en alguns nivells. Segons els experts s’ha de fer un retorn esglaonat a les escoles, tal com demana també la FAVB.

Tampoc no se sap si el proper curs començarà com estava previst a mitjans de setembre. El conseller d’Educació Josep Bargalló apunta que si el confinament impedeix fer les preinscripcions no es podrà garantir l’inici del curs escolar en les dates habituals. Una altra de les preguntes que es fa la comunitat educativa és com gestionar mesures com el distanciament personal en classes amb més d’una vintena d’alumnes, especialment en els grups d’infantil i primària.