El físic i professor de la UPC Daniel López Codina alerta que molt probablement la tornada de les activitats no essencials a partir de dimarts farà que apareguin més casos de coronavirus. En una entrevista a betevé, López reconeix que “el canvi que provocarà” el relaxament del confinament “no el pot preveure ningú”, perquè “no tenim experiència”. Tot i això, el professor de la UPC creu que “per prudència” s’hauria d’allargar el confinament total fins que el sistema sanitari estigués “en millors condicions”. Afegeix que “si hi ha més gent al carrer hem d’esperar que hi hagi més casos”.
López, juntament amb un grup d’investigadors, estan aplicant el model matemàtic de Gompertz, que permet preveure els efectes de la covid-19 amb cinc dies d’antelació. Segons el físic, si les condicions de confinament total s’allarguessin per Sant Jordi s’hauria aconseguit passar dels 1.100 casos diaris d’ara a només 300, i de cara a Sant Joan, s’hauria reduït fins a un cas al dia.
Els resultats de l’aplicació d’aquest model matemàtic s’entrega a l’oficina d’estratègia de la Unió Europea i a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària de Catalunya, i s’actualitza diàriament. L’anàlisi inclou prediccions per a Catalunya, Espanya i la Unió Europea, de manera que el model serveix per analitzar l’eficàcia de les mesures que s’estableixen als diferents països d’Europa. López destaca el cas d’Alemanya com a bona manera de combatre el coronavirus per la gran quantitat de tests que s’han fet.
A l’altre extrem, López hi posa d’exemple l’Iran, on “estaven controlant la pandèmia”, la corba s’anava aplanant, i de cop es van disparar el nombre de casos, “això no pot passar”.