El secretari general de Metges de Catalunya, Josep Maria Puig, ha avisat que la fi del confinament total pot comportar un rebrot de coronavirus inassubmible per sistema sanitari. Puig ha assegurat que no mantenir el confinament total suposa “posar en risc la població en un moment en què encara la sanitat està tensionada”.

En aquest sentit, ha alertat que les UCI no podrien assumir la demanda de casos greus de covid-19: “Estarem en un punt que haurem de triar qui es pot beneficiar dels respiradors i qui no”. Per això, Puig ha reclamat que es facin tests de forma massiva a la població, abans d’entrar a la fase de desconfinament.

El personal sanitari, esgotat

També s’ha mostrat amoïnat per la fi del desconfinament total el Col·legi de Metges de Catalunya. El president de l’entitat, Jaume Padrós, ha demanat a través de Twitter que el Govern espanyol escolti l’executiu de Quim Torra i prolongui el tancament total: “És el més raonable”, ha sentenciat.

Per la seva banda, el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), ha alertat que el personal sanitari està esgotat. La presidenta del COIB, Paola Galbany, ha dit que “les infermeres han treballat al 200 %” i ha reblat que “ens preocupa que es pugui repuntar la corba de contagis”. En aquest sentit, Galbany ha afegit que “l’última setmana hi ha hagut una mica de respir, però no per això ens podem relaxar”.

Es plantegen accions més contundents

Més enllà d’alçar la veu contra la decisió del Govern de Pedro Sánchez per desfer el confinament total, el col·lectiu de personal sanitari ha explicat a betevé que es planteja emprendre accions més contundents perquè l’Estat rectifiqui. Tot i això, encara estan per decidir i consensuar les possibles accions a emprendre els propers dies.

L’evidència científica, ni a favor ni en contra

No tot són veus contràries a l’escenari que s’obrirà a partir d’aquest dilluns, 13 d’abril, amb un confinament més lax. El cap de malalties infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, ha assegurat a betevé que “des del punt de vista científic, no hi ha dades a favor o en contra” de trencar el confinament total.

Almirante ha dit ser escèptic davant de les veus que apunten que hi haurà un repunt de positius de coronavirus els propers dies, i ha lamentat “la disputa política” perquè les accions a emprendre “no haurien d’haver sortit de l’àmbit sanitari”.

En aquest sentit, Almirante ha assegurat que “el confinament fins ara ha estat positiu” perquè al Vall d’Hebron diàriament hi ha més altes que no pas ingressos nous. En paral·lel, s’ha mostrat partidari de fer tests per geolocalitzar els positius en covid-19 i fer confinaments locals.