Fa 31 dies que es va iniciar el confiament escolar; 28, des de l’inici de l’estat d’alarma, i des del 30 d’abril tenim un confinament total pel coronavirus. Aquesta situació mai viscuda socialment pot provocar incertesa, una extrema inseguretat i inquietud, això pot derivar en angoixa. El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ha viscut un creixement de les consultes per rebre suport per ansietat en els darrers dies.

Més demanda per ansietat

La vicepresidenta Secció d’Emergències COPC, Mònica López, creu que “encara és difícil dimensionar quin és el grau d’afectació psicològica que ens està suposant el coronavirus i tot el que suposarà en els propers mesos”. Ha remarcat que l’actual crisi sanitària ha marcat un abans i un després a les vides de la ciutadania pel que fa a pèrdues però també pel que fa aprenentatges. López planteja unes mesures i unes recomanacions per poder identificar les afectacions per ansietat. “La primera és que puguem identificar com ens sentim, en aquests dies sentim emocions molt diverses, la por, la frustració per no poder sortir, l’angoixa. Totes aquestes emocions les sentim nosaltres, les senten la nostra gent gran, i les senten els infants. La segona recomanació que és clau és buscar l’ajuda entre nosaltres, quan cerquem l’ajuda amb la nostra xarxa natural, que són la família i els amics ,aquí ja tenim molta feina feta”.

Les farmàcies incrementen les consultes

Les farmàcies també han vist aquests últims dies un increment en la venda de medicaments per combatre l’ansietat. A la farmàcia la Mar Bella del Poblenou, la Cristina Ortuño, han vist com en els darrers dies han atès més clients amb receptes d’ansiolítics, però també més consultes de persones que tenen problemes per dormir. El fet que els escolars ja acumulin un mes sencer confinats a casa està fent que alguns pares comencin a patir estrès i ansietat pel confinament. Ortuño: “Gent jove amb nens que s’està trobant que a part de l’estrès del propi confinament, han de fer de pares, de professors i això els provoca ansietat, sobretot problemes per dormir. Nosaltres aquí no hem tingut cap consulta de nens, són més els pares”. A part dels ansiolítics que es dispensen amb recepta a la farmàcia hi ha alternatives naturals per ajudar a dormir, tenen melatonina i complexos amb valeriana i herbes i flores. Per a l’ansietat també hi ha tractaments naturals.