Els responsables de Fira de Barcelona són optimistes de cara al 2021. Confien que amb la vacuna, els testos ràpids i els protocols de seguretat que han desenvolupat, podran recuperar progressivament l’activitat presencial, sobretot a partir de la primavera. Després d’un 2020 “molt complicat”, la institució espera poder recuperar el rol de motor econòmic del país.

El Saló de l’Ensenyament, la primera aposta

L’inici del 2021, entre gener i març, no es preveuen grans esdeveniments, en espera de la primera etapa de vacunació. A partir, però, de l’abril és quan es preveu el retorn als salons presencials. Segons ha explicat el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, la “primera aposta” és el Saló de l’Ensenyament, que es farà una mica més tard de l’habitual, a mitjans d’abril.

Un cop superat, arribaran dos reptes més, amb més espai expositiu i més visitants, l’Automobile i l’Alimentària, al maig. I la gran prova de foc serà al juny, primer amb l’ISE, el saló més important de la indústria audiovisual que s’estrena a Barcelona, i el Mobile. “A l’abril arrenquem, al juny consolidem, i a l’octubre tornem a totes”, afirma Serrallonga. Tant és així, que reconeix que a la tardor ja tenen “problemes greus de calendari per encabir tota l’activitat prevista”.

Accessos Mobile World Congress

2020: 82 milions d’euros d’ingressos

Les bones previsions de cara al 2021, arriben després d’un 2020 especialment complicat, on s’ha hagut de cancel·lar bona part de l’activitat prevista i reconvertir altres cites en format digital. Per l’alcaldessa, Ada Colau, la pandèmia ha permès adaptar-se i avançar en aquests nous formats. “A partir d’ara, qualsevol esdeveniment tindrà una part digital que, òbviament, no podrà suplir la presencial”, recalca.

El president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona, Pau Relat, l’alcaldessa, Ada Colau, el conseller Ramon Tremosa i el director general de la Fira, Constantí Serrallonga.

Des de la Fira destaquen que, tot i les dificultats, s’ha aconseguit minimitzar l’impacte i poder “afrontar el 2021 amb la màxima solvència”, assegura Pau Relat, president del Consell d’Administració. Això ha permès tancar l’any amb una facturació de 82 milions d’euros, una xifra molt per sota del 2019, on es va assolir la xifra rècord de 215 milions.

L’ampliació de la Fira continua avançant

Pel que fa al projecte d’ampliació del recinte firal de la Gran Via, no només es manté vigent, sinó que avança amb l’horitzó 2024. Molt aviat es farà la modificació del PGM, que permetrà ampliar l’espai fins arribar als 300.000 metres quadrats. A més, a finals del 2021, Fira de Barcelona també assumirà la gestió del Centre de convencions Internacional de Barcelona (CCIB), al Fòrum.

Pel que fa a la remodelació de recinte firal de Montjuïc, la pandèmia ha endarrerit els plans, tot i que Serrallonga ha explicat que “n’estem parlant”. La intenció és fer un espai firal compatible amb l’espai urbà. L’alcaldessa ha apuntat que es manté l’objectiu de fer habitatge en una part, però que la concreció dels usos i la mobilitat (es vol pacificar l’avinguda de Maria Cristina), es decidirà amb el veïnat dels barris implicats.