Amb l’esclat de la pandèmia del coronavirus, l’alberg juvenil Jam Hostel, a la Vila de Gràcia, ha capgirat del tot l’activitat: ja no s’hi allotgen turistes d’arreu, sinó uns 40 joves migrants d’orígens diferents. La majoria han viatjat sols a Catalunya i, en fer els 18 anys i sortir d’un centre de menors, s’han quedat sense oportunitats de futur. Alguns, fins i tot, sense sostre. L’experiència és positiva per a ells, però també per a l’alberg, que no ha hagut de tancat del tot.

Des del juny, l’alberg el gestiona BarcelonActua, que és qui acompanya els joves les 24 hores. A banda de tenir una llar temporal, se’ls donen eines perquè estudiïn el que els agrada, aprenguin el català i el castellà i se’ls dona suport emocional en un temps d’epidèmia complicat. “Intentem que en aquest període experimentin un impacte transformador en les seves vides que els generi oportunitats“, explica Laia Serrano, directora de la fundació.

“Ara no tinc papers per treballar”

Mamadou Mouminy és un dels joves que s’està a l’alberg: té 22 anys i va venir del Senegal el 2016. La seva intenció era buscar feina per ajudar la seva dona i el seu fill, que es van quedar a l’Àfrica, però res no ha estat fàcil. “La meva vida és complicada, ara no tinc papers per treballar…“, narra. Després d’ingressar a l’Hospital Vall d’Hebron per tuberculosi, se li van obrir les portes del Jam Hostel i ara confia a dedicar-se a allò que ha estudiat, d’electricista.

Els companys de Mamadou Mouminy a la terrassa del Jam Hostel

El Jam Hostel sobreviu gràcies al projecte

De l’experiència d’acollida no només se’n beneficien els joves, també els cofundadors de l’alberg juvenil. Lucia Demajo i Damià Rubio fan un gest solidari i, alhora, sobreviuen. “T’ajuda a tenir una viabilitat al teu negoci. Tots aquests metres quadrats estarien, sinó, tancats o amb un vigilant per aquí dins”, afirma Rubio. El Jam Hostel va néixer el 2014 i, fins al març, s’havia dedicat a allotjar viatgers promovent el turisme social i responsable amb el medi ambient.

Fundadors Jam Hostel
Damià Rubio i Lucia Demajo, cofundadors del Jam Hostel

I després… què?

Tan BarcelonActua com els fundadors del Jam Hostel lamenten, però, que l’estada dels joves és un pedaç. Afirmen que, si no canvia la llei d’Estrangeria i se’ls faciliten els tràmits per accedir al permís de residència i treball, el camí dels nois sempre estarà ple d’obstacles. “Som conscients que pot haver-hi algun que hagi de tornar al carrer”, critica Serrano. On aniran després és una pregunta que caldrà resoldre al maig quan, ara per ara, acabarà aquest projecte finançat per Alcantara Foundation.

Comparteix a: