En una concentració davant del Palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume, i que ha aplegat uns 200 manifestants, la federació que concentra els professionals dels esdeveniments i casaments, AEGECat, exigeix que la Generalitat no els posi en el mateix sac que els restauradors i l’oci nocturn. La federació creu que el fet de treballar amb llistes de convidats tancades ofereix més garanties per gestionar els protocols de traçabilitat de possibles contagis de covid-19.

Pèrdues de 800 M €

Des del sector d’organització de casaments asseguren que ara mateix les pèrdues acumulades són de 600 M € i, després de l’aturada de 15 dies, la xifra es pot disparar fins als 800 M €.  Segons AEGECat, la situació actual ha propiciat una caiguda de casaments internacionals de prop del 100 % i la reducció de bodes al 50 %. Segons el seus càlculs aquest cap de setmana s’han arribat a perdre 150 milions d’euros perquè també s’han anulat bodes i esdeveniments programats al novembre i al desembre. 

Davant d’aquesta situació, AEGECat ha demanat al govern mesures compensatòries i ha mostrat “desconfiança” davant l’anunci de la Generalitat de destinar 40 milions a ajuts directes.

Una taula de diàleg

El sector vol reunir-se amb l’administració catalana en una taula de diàleg per mirar d’afrontar un pla de rescat específic, així com l’aplicació de mesures d’exempció en el pagament d’alguns impostos almenys fins que finalitzin les noves restriccions.

Pel que fa a aquestes excepcions, AEGECat vol que s’apliqui l’ajornament del pagament de l’IRPF, l’exempció de l’IBI proporcional a la caiguda de facturació, l’exempció de la quota dels autònoms i de la Seguretat Social dels treballadors en ERTO. També exigeixen la reducció o ajornament de l’impost d’activitats econòmiques i l’exempció de les taxes municipals derivades de l’activitat econòmica. Així mateix, el sector demana una mediació pel que fa a les hipoteques o lloguers de les finques.

El president de l’AEGECat, Pep Minguell, ha recordat que les empreses estan pagant el 70 % de les quotes de la Seguretat Social dels treballadors en ERTO, una càrrega econòmica que, segons Minguell, acabarà produint una allau d’impagaments o acomiadaments.