Una sala de concerts plena amb mig miler de persones dretes i sense distància de seguretat en plena pandèmia de coronavirus. Aquesta és la imatge que es produeix aquest dissabte a la tarda a la Sala Apolo en el marc d’un assaig clínic impulsat pel Primavera Sound en col·laboració amb l’Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Lluita contra la Sida.

L’objectiu és analitzar l’eficàcia dels tests d’antígens per garantir un ambient segur a l’oci nocturn. Per elaborar l’estudi es faran proves PCR i tests ràpids als voluntaris, que han de seguir els requisits següents: dur mascareta FFP2 (que es podrà treure per fumar o consumir begudes), utilitzar el gel hidroalcohòlic i portar activada l’aplicació Radar Covid al mòbil.

A l’interior de la Sala hi han acabat accedint 519 persones, d’un total de 1.040 usuaris que s’han presentat com a voluntaris. Això sí, tots els que s’hi han presentat han donat negatiu en coronavirus.

El concert és de 17 a 22 h i hi actuen els lleidatans Renaldo & Clara, el grup de rock Mujeres, la DJ Marta Salicrú i Unai Muguruza.

“Vaig a 70 concerts cada any i ho trobo a faltar”

Molts dels voluntaris que han decidit participar a l’assaig clínic van sovint a concerts i reconeixen que ja els troben a faltar. El Carlos, per exemple, assegura que va a “70 o 80 concerts cada any”.

A més, expliquen que consideren que és una bona iniciativa per intentar tornar a la normalitat i aconseguir que les sales de concerts es tornin a omplir de públic. També afirmen que ho consideren un espai segur perquè tots s’hauran fet el test i, a més, portaran mascareta.

Proves a les Tres Xemeneies

Els espectadors voluntaris que participen en la prova s’han de fer tres tests: una PCR i un test ràpid de detecció d’antígens poques hores abans de l’espectacle, els dies 11 i 12 de desembre, i una segona prova PCR una setmana després, el 20 de desembre.

Els resultats del primer test ràpid es tindran 20 minuts després d’haver-los fet, però els de les proves PCR no s’obtindran fins que hagi passat el concert. L’objectiu és fer seguiment de tots els voluntaris i analitzar com funciona i si és eficaç l’estratègia de cribratge de tests ràpids.

Un cop fetes les proves, els voluntaris es dividiran en dos grups, i només la meitat accedirà al concert de la Sala Apolo. La resta formarà part del grup de control, un mecanisme propi dels experiments científics i que servirà per comparar l’evolució dels contagis entre els dos grups.

No hi pot participar tothom: s’ha de tenir entre 18 i 59 anys —a més de no conviure amb majors de 70 anys— i no tenir una malaltia crònica greu com la diabetis, la hipertensió o un càncer.

Les proves es faran en un espai habilitat als Jardins de les Tres Xemeneies, a l’avinguda del Paral·lel, 49, del Poble-sec.