La nova realitat que ha d’afrontar el sector nupcial n’ha sacsejat durament l’economia: bodes ajornades, o fins i tot anul·lades; ús obligatori de mascaretes, pistes de ball buides… Són factors que han fet caure els ingressos del sector en picat: des de mitjans de març la facturació dels organitzadors de bodes ha caigut un 85 %. Al conjunt de l’estat aquesta davallada es tradueix en pèrdues de fins a 3.500 milions d’euros en només sis mesos, unes dades desesperançadores tenint en compte que “aquest havia de ser un any extraordinari”, tal com explica el president de l’Associació d’Empreses d’Esdeveniments i Casaments de Catalunya, Pep Minguell.

Les darreres restriccions, el cop de gràcia

Segons Minguell, amb l’obligació de mascaretes, l’ús de gel hidroalcohòlic i el distanciament de seguretat, el sector amb prou feines podia tirar endavant, però ara, el president conclou que “les darreres restriccions, com la de reduir les taules a sis persones, han estat la gota que ha fet vessar el got”. I, a poc a poc, totes aquestes mesures de la Generalitat han fet decantar cap al “no” totes aquelles parelles que estaven indecises pel que fa a celebrar les noces.

“Ens han catalogat com una empresa d’oci nocturn, i no ho som”

El sector nupcial es mostra ferm: “Tenim un protocol de seguretat, som segurs”, afirma Minguell. Malgrat tot, lamenta que una de les mesures que ha catapultat els casaments ha estat la prohibició de ball. En aquest sentit, subratlla que s’està posant al mateix sac l’oci nocturn i els enllaços. No ha estat l’únic que n’ha parlat: la directora general de Bodas.net ha fet un reclam a les administracions perquè considerin aquest sector amb característiques diferents de la restauració i l’oci nocturn. Explica que “els assistents estan totalment localitzats i la traçabilitat està molt controlada”, i afegeix que la majoria de convidats són grups de convivència dels nuvis.