Les Festes de la Mercè 2023 han començat aquest divendres amb el pregó de Najat El Hachmi. L’escriptora ha donat el tret de sortida a tres dies de festa al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona amb un discurs marcadament feminista. El Hachmi ha reivindicat una Barcelona que protegeixi i garanteixi el drets de les nenes i les dones. La pregonera ha reclamat el dret de totes elles a no portar vel i a anar amb el cap descobert, a no cedir “ni un mil·límetre de llibertat” .

Un cop acabat d’El Hachmi, tal com marca la tradició popular, ha arrencat el Toc d’inici a la plaça de Sant Jaume, amb el ball del seguici popular de Barcelona i la música dels Ministrils del Camí Ral.

El pregó de la Mercè, a càrrec d’una dona per tercer any consecutiu

Aquest és el tercer any consecutiu que la pregonera de la Mercè és una dona. El 2022, l’encarregada de donar el tret de sortida a les festes va ser la cineasta Carla Simón i el 2021, l’activista veïnal Custodia Moreno.

Des del 1977, després de les primeres eleccions democràtiques, només hi ha hagut 16 pregoneres, un 34 % de dones en 47 edicions. Però si ens fixem en els últims 20 anys, la proporció és paritària i, fins i tot, amb més presència femenina.

Polèmica per l’elecció de la pregonera

L’elecció de Najat El Hachmi com a pregonera de la Mercè ha rebut les crítiques de l’Observatori contra l’Homofòbia. L’entitat ha assegurat que El Hachmi és “obertament contrària als drets i llibertats de les persones trans” i per això han demanat al consistori reconsiderar l’elecció.

Què vols saber de les festes de la Mercè 2023?