L’escriptora Najat El Hachmi serà la pregonera de les Festes de la Mercè 2023. L’anunci l’ha fet aquest dimarts l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de la presentació de la festa major d’enguany, en què també s’ha fet públic el cartell. El pregó de la Mercè es farà el 22 de setembre al Saló de Cent del consistori i servirà per donar el tret de sortida a les festes, que s’allargaran del 22 al 25 de setembre.

És el tercer any consecutiu que la pregonera de la Mercè és una dona: el 2021 ho va ser l’activista veïnal Custodia Moreno i el 2022, la cineasta Carla Simón.

La trajectòria de Najat El Hachmi a Catalunya

Nascuda a Beni Sidel (el Marroc) el 1979, Najat El Hachmi va arribar a Catalunya quan tenia vuit anys. Concretament, va instal·lar-se amb la seva família a Vic. Va estudiar Filologia Àrab a la UB i ara viu a la ciutat de Barcelona. La seva obra literària va començar el 2004, quan va publicar el seu primer llibre: ‘Jo també soc catalana‘. Des d’aleshores, ha fet sobretot ficció, si bé també ha publicat obres del gènere de l’assaig.

Les experiències pròpies, així com les tensions i contradiccions social del món actual, han marcat i marquen la seva obra.

El Hachmi va rebre el Premi Ciutat de Barcelona

El 2008, El Hachmi va guanyar el Premi Ramon Llull amb ‘L’últim patriarca‘, novel·la que també va rebre guardons internacionals. Altres obres seves són ‘La caçadora de cossos‘ (2011) i ‘La filla estrangera‘ (2015), amb la qual va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona. Més recents són ‘Sempre han parlat per nosaltres‘ (2019), en què denuncia les discriminacions que pateixen les dones, i la versió castellana de ‘Dilluns ens estimaran‘. També ha debutat en la novel·la juvenil amb ‘Rebel Nur‘.

Un cop fet el discurs, tal com marca la tradició popular, hi haurà el Toc d’inici a la plaça de Sant Jaume, amb el ball del seguici popular de Barcelona i la música dels Ministris del Camí Ral.

Què vols saber de les festes de la Mercè 2023?