Les Festes de la Mercè 2022 han arrencat aquest divendres amb Carla Simón. La cineasta i directora d”Alcarràs’ ha donat el tret de sortida a la festa major de la ciutat des del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona amb el pregó de la Mercè 2022, en un any en què ha rebut diversos premis per la seva labor cinematogràfica.

En aquesta pàgina, hem seguit en directe el pregó de les Festes de la Mercè 2022. betevé hi ha connectat en directe durant tota la lectura i els moments previs i posteriors. Aquí pots recuperar el seguiment, minut a minut, i també el vídeo complet de lpregó.

El pregó de la Mercè i el Toc d’inici a betevé

El pregó de la directora barcelonina, guanyadora de l’Os d’Or a la millor pel·lícula de la Berlinale, s’ha emès a la TDT, el web i a l’aplicació de betevé. També emetem el Toc d’inici des de la plaça de Sant Jaume i a la nit és el torn dels concerts del Moll de la Fusta i el Bogatell. No et perdis les actuacions de Bobbyblock, Munic HB, La Blackie, Holics, la Peque Fortuna, La Elite, Sin Bragas i Sant Salut.

Durant tots aquests dies, fins al 26 de setembre, betevé farà un desplegament en directe i emetrà diversos actes de cultura popular i concerts i, també, el Piromusical de la Mercè 2022 a la mitjanit de dilluns a dimarts.

20:06
   

Final del pregó de la Mercè

Acaba el pregó de la Mercè 2022. Gràcies per seguir-nos! Aquí pots recuperar la cobertura minut a minut i també el vídeo de tot el pregó.

19:52
   

La superpoblació de les ciutats

“L’abandó dels pobles ha canviat el paisatge dels últims anys abocant certs territoris a la solitud i el descuit. I alhora, l’èxode rural crea superpoblació. La concentració de gent en les ciutats té grans conseqüències en la crisi climàtica fent que sigui de vital importància convertir les ciutats en llocs verds i sostenibles. Ens enfadem quan ja no podem conduir pels carrers de Barcelona per on conduíem abans, però amics, ens hem d’enfadar per acabar deixant el cotxe a casa.”

19:44
   

Record de Simón a les zones rurals

“I ara que menciono les zones rurals, també volia parlar-vos de les arribades del camp a la ciutat. Aquestes migracions que existeixen des que les ciutats es van convertir en centres d’oportunitats. Aquestes migracions que provoquen la despoblació dels territoris petits. Des de la famosa fil·loxera que va destruir infinites hectàrees de vinyes fins a l’auge industrial i la mecanització de la producció agrària, nombroses famílies van canviar el poble per la ciutat. I des de fa uns anys, un dels grans motius de les migracions internes són els joves que busquem estudiar una carrera i ens quedem a les grans ciutats”.

19:35
   

“Soc barcelonina, però no soc de Barcelona”

“Jo soc barcelonina però no soc de Barcelona. I per aquest motiu avui us vull parlar de les arribades a aquesta ciutat. Perquè, per mi, Barcelona és, per sobre de tot, la ciutat que m’ha acollit.”

19:31
   

Intervé Carla Simón, pregonera

Quin repte, quina pressió, quina por i quina impressió, però sobretot, quin gran honor, ser la pregonera de les Festes de la Mercè d’aquest any! Alcaldessa, moltes gràcies per oferir-me aquesta meravellosa i celebrada finestra d’expressió. No us enganyaré, acabo de ser mare i he escrit aquest pregó en una mena de jet-lag permanent, però espero que podeu trobar sentit a les meves paraules.”

19:18
   

Comença la intervenció d’Ada Colau 

Fa una crida a regularitzar la situació de migrants sense papers: “Estan en una situació de desigualtat, injustícia i discriminació que ens allunyen de la ciutat que volem ser”. Per això, ha apressat el Govern espanyol a fer el tràmits oportuns per aconseguir-ho.

19:10
   

Entren les autoritats i la pregonera

Ja han entrat al Saló de Cent l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la pregonera, Carla Simón, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Ho han fet davant dels ministres Miquel Iceta i Joan Subirats i del tinent d’alcalde Jaume Collboni.

19:06
   

Algunes de les protestes a la plaça de Sant Jaume

19:04
   
19:02
   
18:54
   

Comença a ploure a Sant Jaume

Comencen a ploure a la plaça de Sant Jaume. Ara per ara són quatre gotes, si bé es preveu que la pluja s’intensifiqui les pròximes hores. Es comencen a veure els primers paraigües a Barcelona.

18:45
   
18:43
   

Custodia Moreno, present en la lectura del pregó

Qui va ser pregonera de les festes de la Mercè 2021, l’activista veïnal Custodia Moreno, es troba al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona per seguir en directe la lectura que faci Carla Simón.

18:33
   

Protestes a les portes de l’Ajuntament

Quan falten pocs minuts per a l’inici del pregó de la Mercè, s’han vist les primeres protestes a la plaça de Sant Jaume. És el cas de treballadors del servei d’atenció domiciliària, que demanen aplicar la llei de dependència i una millora de les condicions laborals.

18:30
   

En marxa el programa especial!

Ja ha començat el programa especial a betevé. Durant els pròxims dies hi haurà moltes hores d’emissió en directe perquè no et perdis els plats forts d’aquestes festes.

18:24
   

Els pregoners de la Mercè, camí de la paritat

Des del 1977, després de les primeres eleccions democràtiques, només hi ha hagut 15 pregoneres, un 32 % de dones en 46 edicions. Però si ens fixem en els últims 20 anys, la proporció és paritària.

18:15
   

Seguiment en directe del pregó de la Mercè 2022

Bona tarda! En uns minuts comença el programa especial de la Mercè 2022 a betevé, amb el pregó a càrrec de Carla Simón, el Toc d’inici i els primers concerts de la festa major. T’ho explicarem i mostrarem en directe!