Una desena de persones convocades pels col·lectius Red Trans i Disfúria Col·lectiva han desplegat una pancarta a la plaça de Sant Jaume, minuts abans que comencés el pregó de les Festes de la Mercè 2023, amb el lema “Prou pregons trànsfobs” per protestar contra l’escriptora Najat El Hachmi.

El col·lectiu LGTBIQ+ ha criticat obertament aquest divendres l’elecció de la pregonera, a qui acusen de “trànsfoba i islamòfoba“. Durant la protesta, els manifestants també han titllat l’alcalde, Jaume Collboni, de trànsfob.

Contraprotesta organitzada per Feministes de Catalunya

Minuts després de l’acció contra la pregonera, una cinquantena de persones convocades pel col·lectiu Feministes de Catalunya ha protagonitzat una contraprotesta. S’han col·locat davant dels detractors de l’escriptora i han exhibit missatges de suport a Najat El Hachmi.

També han desplegat una pancarta en què es podia llegir el missatge “Per una vida digna, lliure i segura per a totes les nenes i dones del món” i han cridat consignes com “només les dones salvaran les dones” i “ser dona no és un sentiment”.

Una desena d’agents de la Guàrdia Urbana han format una línia per separar els dos grups.

Durant el pregó de Najat El Hachmi, s’han escoltat aplaudiments a la plaça Sant Jaume per part del col·lectiu feminista.