Els trams de parades de Sant Jordi d’estiu del proper 23 de juliol tindran control numèric d’afluència. En un comunicat elaborat conjuntament entre els gremi de llibreters i el de floristes, han explicat que les parades del centre de la ciutat s’estendran en “una zona absolutament perimetrada per tal de controlar-ne l’afluència, l’aforament i les distàncies de seguretat”. En concret, s’ubicaran als carrils centrals del passeig de Gràcia, que estaran tallats al trànsit. Els carrers transversals, en canvi, estaran oberts a la circulació.

El passeig es dividirà en trams, que començaran a la plaça de Catalunya i que podrien arribar fins al carrer de Provença, en funció de la demanda de parades i de la inversió que calgui fer en seguretat, afirmen els dos gremis. D’aquesta manera, es vol garantir que hi hagi espai per a tots aquells que fins ara, en el format habitual de Sant Jordi, tenien parades a l’Eixample i a Ciutat Vella.

Segons el comunicat, cada tram tindrà un control numèric d’afluència que permetrà saber en tot moment quantes persones hi ha a l’interior. A l’entrada i la sortida, que seran independents i marcaran el sentit de circulació, es dispensarà gel hidroalcohòlic. A més, s’han previst “zones prèvies d’acollida” per evitar aglomeracions al perímetre dels trams, hi haurà senyalètica informativa i també “personal específic format en seguretat sanitària”.

Parades exclusives de professionals

Els gremis de llibreters i floristes remarquen que les parades que hi haurà al centre de la ciutat seran exclusivament de professionals de llibres i roses, tot i que les entitats socials ja han reivindicat poder-hi ser, també. Tots els estands tindran unes dimensions semblants, o bé tres metres o bé vuit, amb espai addicional per a les tradicionals signatures. Més enllà del passeig de Gràcia, però, el Gremi de Llibreters afirma que “queda garantida la parada davant la llibreria per a tothom que així ho vulgui”, o en cas que sigui impossible, en una localització “el més propera possible”.

Les previsions del Gremi de Floristes apunten que en aquest Sant Jordi marcat pel coronavirus hi haurà una quarantena de parades de roses al passeig de Gràcia. I pel que fa a vendes, esperen vendre’n uns dos milions, una xifra que quedarà lluny dels sis o set milions de roses per a tots els gustos que s’han venut altres anys.