(ACN) El Gremi de Floristes de Catalunya creu que el Sant Jordi del 23 de juliol es “mouran” uns dos milions de roses, que suposarien en el millor dels casos un 30 % de les vendes d’un Sant Jordi normal. El president del gremi, Joan Guillén, afirma que amb aquest volum no s’ha de patir per l’abastiment de flor. Creu, a més, que tenint en compte la data i les circumstàncies de la celebració, ja seria un èxit assolir aquest nivell de vendes. De fet, està molt per sota del volum de roses que es venen durant un Sant Jordi “normal”, quan s’arriba normalment als set milions de roses.

L’abastiment de roses, garantit

El sector ja treballa per disposar de tota aquesta flor en bones condicions, en un període de l’any molt més calorós que a finals d’abril. Des de Mercabarna, que habitualment distribueix un 40 % de les roses de Sant Jordi, admeten que els productors sud-americans els han traslladat dubtes per la gran restricció de vols a l’estranger. I creixen els dubtes sobre la possibilitat de fer arribar rosa de Colòmbia i l’Equador (el 59 % de l’exportació per Sant Jordi) en les mateixes condicions de sempre.

Tot i això, des del Gremi de Floristes creuen que no hi ha motiu de preocupació per l’abastiment. “Per la demanda que hi haurà aquell dia, no hem de patir per tenir les roses necessàries a Catalunya per fer el dia del llibre i la rosa. Hi ha mercats, i l’holandès (uns experts en flors), si saben que hi ha un pic de vendes al juliol, faran una actuació en aquest sentit”. “L’exportació arribarà a cobrir la demanda”, asseguren.

D’altra banda, la producció local, principalment del Maresme, també serà diferent. Habitualment el seu pes ja és simbòlic (10 %), però ara, a més, la rosa serà més petita i de menys qualitat que a l’abril per l’arribada dels mesos de més calor.

Pel que fa a la resposta dels compradors, el president del Gremi de Floristes, Joan Guillén, és optimista. Recorda, en aquest sentit, que la campanya de venda de roses a domicili impulsada el 23 d’abril va superar amb escreix les seves previsions. “Vam preveure vendre 300.000 roses i al final en van ser gairebé 600.00. La resposta sempre està sent a l’alça”, celebra.